Stačí vteřina a řidiči před kola skočí srna. Od silnice mají lesní zvěř odradit pachové ohradníky

8. květen 2017

Dřevěné kolíky s pěnou a látkou odpuzující lesní zvěř umístili myslivci podél hlavní cesty mezi Křelovem, Břuchotínem a Horkou nad Moravou. Chrání tak řidiče proto možným střetům se zvěří. Zabezpečit ale chtějí i další úseky. Srážek se zvěří totiž podle policie v Olomouckém kraji přibývá.

„Je potřeba zatlouct klacek do země na druhé straně příkopy blíže k polím, na ten kolík se aplikuje montážní pěna, je třeba počkat asi dvě hodiny, než to zaschne. Pak se udělá několik dírek do té pěny a do každé z nich se po dobu jedné vteřiny vstříkne ta účinná látka," říká myslivec Jan Nastoupil.

Ta má podle něj odradit zvěř od toho, aby přebíhala frekventovanou silnici mezi Křelovem a Horkou nad Moravou. Podle myslivce ale neúčinkuje stoprocentně.

„V průměru to bylo jednou za měsíc, když nebyly ty ohradníky. Teď je to lepší. Obvykle to bývá nad ránem, mezi druhou až pátou hodinou, kdy ta zvěř přechází," říká.

Pachové ohradníky stojí podél silnice teprve pár dní. Na úseku jezdí pravidelně například řidič osobních i zemědělských vozů Ladislav Dokoupil.

„Myslím, že po umístění těch pachových ohradníků ke změně nedošlo. Možná bych i řekl, že je to horší. Nevím, jestli je ta zvěř vystresovaná, prostě ona na to nehledí," je přesvědčený.

Myslivci přesto věří, že kolíky zvířata odradí. Ta nejčastěji vbíhají pod kola aut na dálnici R35. Nově budou pachové ohradníky jednatele Českomoravské myslivecké jednoty Jiřího Zbořila i na dalších místech.

„Na silnici vedoucí z Olomouce směrem na Přerov přes Majetín a Kokory. Další komunikace je stará silnice z Olomouce přes Chomoutov a Štěpánov," říká.

Přestože ohradníky lemují silnice od roku 2014, v poslední době srážek zvěře podle policejního mluvčího Petra Piňose přibývá: „Za první čtvrtletí roku 2017 došlo je 133 dopravním nehodám s lesní zvěří, což je o 13 více než ve stejném období loňského roku.“

Pokud už řidič srnu nebo divoké prase srazí, nehodu musí ohlásit policii.

autor: ahe
Spustit audio