Srdce pro Václava Havla je jen jedno. Pomozte ho znásobit

23. červen 2018

Voskové Srdce pro Václava Havla je přes čtyři roky v zámeckém sklepení v Litomyšli. Expozici teď mají proměnit malá zrcátka. Sejdou se jich tisíce?

Více Srdce pro Václava Havla. To je název iniciativy, kterou odstartovali autoři plastiky Srdce pro Václava Havla, výtvarníci Lukáš Gavlovský a Roman Švejda. Společně se společností Smetanova Litomyšl, která se o voskové srdce v Litomyšli stará a architektem Josefem Pleskotem chtějí výstavní prostor proměnit v krystal. V něm se bude odrážet srdce a také člověk. Doufají, že lidé, pyšní na odkaz Václava Havla, do Litomyšle pošlou svoje zrcátka.

Více Srdce

Srdce pro Václava Havla je plastika ve tvaru otevřeného srdce, do které můžete vstoupit. Autoři Lukáš Gavlovský a Roman Švejda ji vytvořili z vosku tisíců nedohořených svíček, které zůstaly na pietních místech po smrti Václava Havla v prosinci 2011. Plastika byla odhalena v Praze ještě v zimě následujícího roku a poté putovala dalšími městy Česka. Od dubna 2014 je Srdce pro Václava Havla vystavené ve sklepení litomyšlského zámku, kde má vhodné klimatické podmínky.

Návštěvníci expozice v zámeckém sklepení píší vzkazy na papírová srdíčka

Projekt nové podoby Srdce pro Václava Havla se odehrává současně se 60. ročníkem Národního festivalu Smetanova Smetanova Litomyšl, je jednou z jeho doprovodných akcí. „Samozřejmě spolu s autory věříme, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí,“ říká ředitel festivalu Jan Pikna. „Lidí, kteří toto sdílí, je pořád dost. A v tuto dobu jich je potřeba více, než kdykoliv jindy. Proto chceme sklepení obložit zrcátky, aby bylo více Srdce, aby se odráželo všude okolo. A také samozřejmě lidé, kteří u srdce budou stát. Tak se znásobí počet srdcí i lidí, kteří sdílí Havlovu myšlenku a jeho odkaz.“

„Jsme zvědaví na to, kolik zrcátek se nám sejde,“ pokračuje Jan Pikna. „Přestože jsme iniciativu Více Srdce pro Václava Havla ještě nevyhlásili oficiálně, hlavně díky sociálním sítím už do Litomyšle proudí zrcátka. Ať už z Českých Budějovic, z Krnova nebo ze zahraničí. Zrcátka je možné posílat na adresu Smetanova Litomyšl, Jiráskova 133, 570 01 Litomyšl.“

Tisíce barevných vzkazů

Výtvarníci Lukáš Gavlovský a Roman Švejda na přelomu roku 2011 a 2012 nashromáždili 3,5 tuny vosku a odlili z něho plastiku o váze 2,3 tuny. Srdce se skládá ze 115 kvádrů a vysoké je dva metry. Bezprostředně už po odhalení na piazzettě Národního divadla (9. února 2012) začala plastika žít svým životem. „Vosk samozřejmě svádí k tomu, abychom si do něho rýpli. A tak se v srdci, tak jak putovalo po naší republice, objevilo nespočet dalších srdíček a samozřejmě i vzkazů,“ připomíná výtvarník Roman Švejda.

 „Lidé se Srdce už od začátku dotýkali a pořád dotýkají. Ostatně, kde najdete sochu, ke které lidé čichají a s láskou ji hladí? Ta socha má skutečně obrovskou lidskou paměť, a to je na tom to krásné,“ dodává další z autorů Lukáš Gavlovský. Aby návštěvníci expozice, byť v dobré víře, křehké plastice neublížili příliš, mají možnost napsat svůj vzkaz nebo pocit na malé papírové srdíčko. Ve sklepení litomyšlského zámku příbývají téměř každodenně a každý si je tam může přečíst.   

Spustit audio