Srážka cyklisty se lvicí ve Zdechově? Podle policie dopravní nehoda, trestný čin se nestal

14. listopad 2018 10:08

Osmatřicetiletý cyklista se na lesní cestě střetl se lvicí, se kterou byl na procházce její chovatel.

Červnový střet lvice a cyklisty u obce Zděchov na Vsetínsku vyhodnotili policisté jako dopravní nehodu. Trestný čin se podle policie nestal.

Věc policisté předali k projednání příslušnému správnímu orgánu, v tomto případě se jedná o Městský úřad Vsetín, uvedl v tiskové zprávě mluvčí vsetínské policie Vladislav Malcharczik.

Nic nesvědčí pro trestný čin

"Letos v červnu na cyklotrase vedoucí v katastru obce Zděchov došlo ke střetu projíždějícího cyklisty a lvice. Údálost stala na komunikaci, zabývali se událostí dopravní policisté. Policisté nezjistili skutečnosti, které by nasvědčovaly spáchání trestného činu. Událost vyhodnotili jako dopravní nehodu," uvedl Malcharczik.

Osmatřicetiletý cyklista se na lesní cestě střetl se lvicí, se kterou byl na procházce třiatřicetiletý muž. Zvíře měl připoutané. Šelma a cyklista se dostali do kontaktu, cyklista po něm vyhledal ošetření.

Muž ve Zděchově chová kromě lvice i lva. Úřady muži nedokážou v chovu zabránit, přestože už dostal za nepovolený chov několik pravomocných pokut. Veterinární správa nemá možnost lva odvézt. Může vydat opatření k odebrání zvířete, muselo by se však prokázat týrání, což se ve Zděchově neděje.

Kotec bez povolení

Loni chtěli pracovníci vsetínských technických služeb z rozhodnutí stavebního úřadu odstranit oplocený výběh pro lva. Muž však přes výzvu policistů na pozemek nikoho nepustil.

Lva přivezl do obce předloni, na pozemcích své rodiny postavil bez povolení kotec s oploceným výběhem. Ministerstvo zemědělství již dříve uvedlo, že chce zpřísnit podmínky pro chov velkých šelem v ČR.

Související