Správné skladování vína

11. září 2002
Dobrá rada

Pití vína je tradičně opředeno mnoha rituály. Tento mok je však potřeba nejen náležitě servírovat a důkladně vychutnávat, ale také správně skladovat. Jak tedy doma optimálně naložit s láhvemi před tím, než se dostanou na náš stůl? Na to jsme se zeptali Jana Otáhala ze Sdružení moravských vinařů.

Otáhal: Pokud si koupím víno konzumního charakteru, to znamená, že je stabilizováno oxidem siřičitým, tak je vhodná konzumace do několika týdnů a po otevření co nejdříve.

Většina spotřebitelů rozlišuje víno bílé a červené. Jak poznáme konzumní víno?

Otáhal: Při kupní ceně do 100 korun se většinou jedná o víno tohoto typu. Dražší jsou označována jako přívlastková, ročníková a starší, která jsou na uskladnění připravena.

Tekutý poklad by se měl uchovávat při teplotách, při jakých je vhodné jeho servírování. U bílého se všeobecně doporučuje 10 stupňů Celsia.

Otáhal: U červeného vína býval výraz pokojová teplota a ten platil dříve, při vytápění pokojů kolem 15 stupňů. Taková temperatura se doporučuje i nyní. Před konzumací je po otevření láhve důležité odvětrání. Stačí 20 minut až půl hodiny a pak nalévat. Mohlo by se stát, že první podíl, nebývá vždy nejlepší, dáme někomu na kom nám hodně záleží. Nedopité víno můžeme uchovat s vhodným uzávěrem a v lednici ještě několik dní vydrží.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu