Správné skladování vína

15. duben 2002
Dobrá rada

Pití vína je tradičně opředeno mnoha rituály. Tento mok je však potřeba nejen náležitě servírovat a důkladně vychutnávat, ale také správně skladovat. Jak tedy doma optimálně naložit s lahvemi před tím, než se dostanou na náš stůl? Povídá o tom Jan Otáhal ze Sdružení moravských vinařů.

Otáhal: Pokud si koupím víno konzumního charakteru, to znamená, že je před stáčením udržováno oxidem siřičitým několik měsíců, aby dlouho vydrželo v obchodní síti, tak je vhodná konzumace do několika týdnů. Jakmile se víno otevře, nevydrží delší dobu v dobrém stavu.

Většina spotřebitelů rozlišuje jen víno bílé a červené. Jak poznáme, že jde právě o víno konzumní?

Otáhal: Pokud koupíme víno do sto korun, jde většinou o výrobek tohoto typu. Za více než stokorunu dostaneme víno přívlastkové, roční i starší, které je už trochu na ležení připraveno.

S otevřením kvalitního vína můžeme tedy otálet libovolně dlouho. Uchovávat bychom je měli při teplotách, při jaké ho chceme později servírovat. Bílé víno se doporučuje chladit na 10 stupňů.

Otáhal: U červeného vína se dříve používal výraz pokojová teplota, to platilo více pro naše předky. Ti pokoje tolik nevytápěli a bývalo tam patnáct stupňů. Červené víno by tedy mělo mít kolem patnácti stupňů. Důležité pro konzumaci je, abychom nechali otevřenou láhev chvíli, asi 20 minut, odvětrat.

Pokud se láhvi nepodíváte na dno, máte šanci ještě několik dnů, uchovat je v původní podobě.

Otáhal: Nedopité víno zavřeme dobrým uzávěrem a dáme do lednice.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu