Sportovní reportér ČRo Karel Malina vzpomíná na hokejistu Jaroslava Jiříka

12. červenec 2011

První československý hokejista, který si zahrál v NHL, už bohužel není mezi námi. Jaroslav Jiřík se včera (11. července) zřítil s letadlem. Jak na slavnou hvězdu vzpomíná rozhlasová legenda Karel Malina?

Jeho pád letadlem ukazuje, že si život užíval do posledních chvil.
Jaroslav Jiřík začal s vrcholovým hokejem na Kladně, kde vyhrál ligu v roce 1959. V tom stejném roce se objevil i v Golonkově útoku v reprezentaci a hned si z mistrovství světa odvezl i bronzovou medaili.

Jaroslav Jiřík

Jeho zkaženým snem byla NHL
Do Nacional Hockey League (NHL) se chce dostat snad každý hokejista a Jaroslavu Jiříkovi se to povedlo, i když jen na 3 utkání. Původně měl do Ameriky odjet, tehdy už jako hráč Rudé hvězdy Brno, spolu se Sparťany Havlem s Horešovským. Nakonec odcestoval do států jen J. Jiřík, ale jeho boj v St. Luis Blues byl spíše trápením než pohledným hokejem.
Nakonec byl přesunut na farmu a pak uprosil trenéra, aby se mohl vrátit do Československa, kde vlastně nechal všechny své kamarády a rodinu, po kterých se mu stýskalo.

V našem hokeji odvedl ještě kus velké práce. Nejvýrazněji se do dějin národního sportu zapsal asi v roce 1969 na mistrovství světa ve Stockolmu, kde inicioval přelepení pěticípé hvězdy na státním znaku. Dresy si tehdy hokejisté upravili na protest proti okupaci v roce 1968.
(Nezapomeňte si pustit rozhovor Jiří Kokmotose s Karlem Malinou. Audiozáznam najdete na začátku článku.)

Logo
autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.