Speleologové vyzvedli z Hranické propasti uvíznutou podvodní sondu

31. červenec 2017

Speleopotápěči vyzvedli z propasti u Hranic na Přerovsku speciální podvodní sondu. Loni v září se ponořila do hloubky 404 metrů a potvrdila tak, že Hranická propast je nejhlubší sladkovodní zatopenou propastí na světě. Pak ale zůstala zaklíněná mezi kmeny stromů.

Místo, kde sonda uvízla, je pro běžné potápěče nepřístupné. S jejím vysvobozením proto pomáhal policejní sonar. V posledních desíti metrech doprovázeli sondu na hladinu speleopotápěči, aby předešli jejímu poškození. „Technika v tomto případě každopádně pomohla. Potápěč to má horší, už jen z hlediska dekomprese, kterou musí prodělat,“ říká speleolog ze skupiny Hranický kras Martin Kučera.

Ani po deseti měsících voda v propasti drahé zařízení nepoškodila. Podle konstruktéra Bartolomeje Gryndy je sonda v pořádku a kamery zůstaly suché.

Po vyproštění sondy chce speleolog Michal Guba v průzkumu Hranické propasti pokračovat. „Teď nás čeká domapování aspoň těch prostor do dvou set metrů. K tomu bychom chtěli opět využít policejní sonar. A pak postupovat níž a níž. I další generace budou mít co dělat,“ uvedl Guba.

Sonda v Hranické propasti
Sonda v Hranické propasti

Sonda se loni v září zasloužila o zapsání světového rekordu. Výzkumníci ji dokázali spustit do 404 metrů. Teď speleologové na předešlý výzkum Hranické propasti navážou.

autor: kra
Spustit audio