Španělské ptáčky z králíka

Králičí pupek,  častěji označovaný jako slabiny, je maso, se kterým si lidé často nevědí rady. Josef Senohrábek mu říká „to divné maso z králíka”. Divného proto, že hodně lidí netuší, co z něj vlastně udělat. Pan Josef si ale s králičími pupky poradil na jedničku. Připravuje z nich totiž španělské ptáčky.

Budete potřebovat:

6 porcí králičích pupků
1 lžíce plnotučné hořčice
worcesterová omáčka
sádlo nebo olej
1 velká cibule
2 stroužky česneku
pro chuť celer, mrkev, petržel
sůl, pepř
nové koření
bobkový list
1 lžíce hladké mouky
voda nebo vývar

náplň:
1 vejce uvařené natvrdo
2 sterilované okurky
30 g slaniny
2 párky

Postup:

1. Dobře umyté králičí pupky potřeme hořčicí, osolíme, opepříme, zastříkneme worcesterovou omáčkou, naplníme náplní připravenou z příslušných nasekaných surovin a zabalíme.

2. Na rozpáleném tuku (nejlépe na sádle) orestujeme nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli.

3. Přidáme „ptáčky“ a z obou stran je orestujeme.

4. Poté vyjmeme, výpek zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou nebo vývarem a vložíme zpět maso.

5. Přidáme nové koření, bobkový list a na jemno nasekaný česnek.

6. Za občasného promíchání dusíme do měkka.

7. Měkké ptáčky vyjmeme, šťávu propasírujeme (případně rozmixujeme).

8. Propasírovanou šťávu dochutíme podle chuti solí, pepřem, worcesterem a třeba trochou hořčice a nalijeme na ptáčky.

autor: Zuzana Plíšková