Souhrn z témat o koření

23. duben 2007
Vaše téma

Které jsme dnes věnovali koření, před námi je poslední díl. Vlastně jsme se věnovali nejenom tomu, jak voní, probrali jsme historii i to, jak koření působí na naše tělo, ale i smysly. Pokud vám něco uteklo, poslední díl tradičně patří souhrnu. Ještě jednou dobré odpoledne. Tak, ale vraťme se zase zpátky na začátek. Přestože v tomto slově asi nehledám moc, nehledat moc začátek, u historie začněme.

Jiří KOKMOTOS:
Dobrý den. Tak, ta je podle archeologů stará zhruba padesát tisíc let, alespoň co se koření týče. Toto číslo ale není prokazatelné, proto oficiálně se koření stalo kořením zhruba tři tisíce let před naším letopočtem. Na koření se také dalo velmi dobře vydělat, a to hlavně ve středověku. Novověk začal objevením Ameriky, Kryštof Kolumbus měl ale spíš než Ameriku objevit cestu do Indie přes moře, mimo jiné i za účelem levnějšího dovozu koření.

Alena MASÁROVÁ, kořenářka:
Do té doby, než byla objevena Amerika, do té doby Arabové měli po souši monopol na dovoz koření z Východu, to absolutně nikdo nemohl obsadit. Oni si to velmi hlídali a právě proto se rozhodla tenkrát ta Isabela Kastilská, že pošle Kolumbuse, aby našli cestu do tý Indie po moři, aby se to zlevnilo, protože to byla nepředstavitelně drahá záležitost pár zrnek pepře, za to byl beran.

Jiří KOKMOTOS:
Takže koření rozhodně nebylo laciným artiklem, jak nám potvrdila kořenářka Alena Masárová.

František LUTONSKÝ, moderátor:
Jiří, dejme taky v závěru návod, jak s kořením zacházet, aby třeba nevyčichlo.

Jiří KOKMOTOS:
Tak, dnes už se dá sehnat koření v hermeticky uzavíratelných pytlících nebo ve specializovaných obchodech dostaneme sáček papírový. Jenže ani jeden není ideální. Alena Masárová koření prodává, a tak svým zákazníkům radí a sama říká, že dodnes ve skladování hodně chybují.

Alena MASÁROVÁ, kořenářka:
Koření přesypat z toho pytlíčku do nějaký dózičky nebo do skleněný lahvičky s hrdlem uzavřeným, zabroušeným nebo korkem, uskladnit tak, aby to nebylo na přímým slunečním žáru, aby to nestálo třeba někde na okenním parapetu.

Jiří KOKMOTOS:
Ideální je proto uskladnit koření někde ve spižírně. Důležité je ochránit koření před vlhkostí.

František LUTONSKÝ, moderátor:
No, a co koření a zdraví?

Jiří KOKMOTOS:
Tak, hlavně s ním nepřehánět, tedy ne se zdravím, ale s kořením, to by mohlo ublížit ledvinám nebo žlučníku. Na koření by si pak měli dávat pozor hlavně ti, kteří mají problémy se žáhou a s celým zažívacím traktem obecně. Jinak například taková citrónová nebo pomerančová kůra a paprika nám dodávají vitamin C. Čaje z majoránky a bazalky jsou pak dobré na kašel, anebo na průdušky.

František LUTONSKÝ, moderátor:
Jiří Kokmotos, díky.

Jiří KOKMOTOS:
Na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu