Soudržná rodina je podle psychologů nejlepší ochranou před životními problémy

20. listopad 2017

„Nic lepšího, než klasická rodina není,“ říká psycholog Petr Hroch z Poradny pro rodinu Střediska sociální prevence v Olomouci. Označuje se za poněkud konzervativního, takže rodina je pro něj tatínek-muž, maminka-žena a optimálně víc než jedno dítě. Alespoň jeden z rodičů pracuje, oba přebírají svou vlastní zodpovědnost za rodičovství a za rodinu.

Model rodiny se mění. „Máme docela vysokou rozvodovost. Spousta lidí žije bez uzavření manželství a pak jsou rodiny, které žijí po odchodu jednoho z partnerů,“ popisuje Petr Hroch. Důležitá je podle něj „zdravá normálnost“.

Mít děti je dnes vnímáno jako docela velká zátěž. „Lidé v poradně se mi svěřují s tím, že je to pro ně blok v osobním prosazení,“ přiznává psycholog. Současná společnost preferuje solitérní systém života. Dítě totiž vyžaduje od rodiče investice. „Už jen pouhé těhotenství je přece investice,“ dodává Hroch. Rodičovství znamená ztráty, což po staletí lidé brali naprosto samozřejmě. Svou roli hraje i odpovědnost. Často si říkáme: až budu mít dostudováno, až začnu vydělávat, koupím si dům, splatím hypotéku, tak…

Je česká rodina v krizi? „Z pohledu poradce, psychologa, který sedí v poradně, je můj názor kritický. Ale nemám přístup ke všem rodinám. Možná všichni víc akcentujeme ty negativní věci. Jsme přece jen nastavení všímat si především těch věcí, které jsou jinak, které se vymykají. Musíme ale naopak vnímat, že základem je to dobré, co má zdravý potenciál,“ uzavírá optimisticky Petr Hroch.

autor: voj
Spustit audio