Soud zmírnil traťovému komisaři trest za úmrtí a zranění diváků při rally v Lopeníku

8. únor 2023 13:27

Krajský soud v Brně snížil podmíněný trest traťovému komisaři Petru Pláškovi v souvislosti s tragickou nehodou při rally v Lopeníku v roce 2012.

10. listopadu 2012 zemřely při závodech rally v Lopeníku na Uherskohradišťsku 4 dívky ve věku od 7 do 20 let, další dva lidé byli zraněni. V souvislosti s touto nehodou bylo obžalováno pět lidí z řad organizátorů.

Podle posledního verdiktu Okresního soudu v Uherském Hradišti byl 7. dubna 2022 uložen trest pouze traťovému komisaři Petru Pláškovi, a to 18 měsíců odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu 18 měsíců. Podle soudu porušil své povinnosti a nevykázal lidi z prostoru u trati. Další čtyři soud obžalované viny zprostil.

Proti zprošťující části verdiktu podal státní zástupce odvolání a odvolal se i potrestaný Petr Plášek. Případem se proto znovu zabýval Krajský soud v Brně, který 8. února 2023 Pláškovi trest potvrdil, ale zmírnil ho na půlroční podmíku s odkladem na jeden rok. 

Soudní senát v Brně zároveň potvrdil zprošťující verdikt u dalších čtyř obžalovaných. Podle předsedy Josefa Teplého se nedopustili ničeho trestného, ale nesou morální odpovědnost. Rozsudek je pravomocný.

Místo sobotní tragédie v Lopeníku

Základní údaje o nehodě na závodu rally v Lopeníku, jejím vyšetřování a verdiktech soudů:

* Nehoda se stala 10. listopadu 2012 v obci Lopeník na Uherskohradišťsku při úvodní rychlostní zkoušce závodu Autogames RallyShow Uherský Brod. Vůz Mitsubishi Lancer vyjel v rychlosti kolem 150 kilometrů za hodinu z trati, zabil čtyři diváky a další dva zranil. Oběťmi nehody byly dívky z Lopeníku a nedaleké Nivnice, kterým bylo 7, 18, 18 a 20 let. Zranění utrpěli jednadvacetiletý muž a dvaapadesátiletá žena.

* Havarovaný vůz řídil Michael Bartončík, navigátora mu dělal jeho bratr Josef. Oba vyvázli z nehody bez zranění. Řidič vozu krátce po události odmítl, že by nesl vinu na nehodě, kterou podle svých slov nemohl ovlivnit. Za hlavní příčinu neštěstí označil silný boční či zadní vítr. Michael Bartončík krátce nato oznámil, že už nebude dál závodit. Bratři, kteří českou rally jezdili deset let, vyjádřili rodinám soustrast už krátce po nehodě.

* Podle soudního znalce Františka Kropáčka dupl řidič vozu na horizontu na brzdu kvůli prohlubni ve vozovce. Auto se tak dostalo do smyku, vyjelo mimo silnici a po nárazu do kanálové vpusti přestalo být ovladatelné. Vůz následně smetl dívky stojící před domem a skončil v betonovém základu plotu.

* Po devítiměsíčním vyšetřování policie uvedla, že nehoda vznikla chybou řidiče a že se na ní podepsal i silný poryv bočního větru. Řidič vozu ale obviněn nebyl, protože jel řádně schválený závod na uzavřené trati a oběti stály v nebezpečné vzdálenosti od silnice, čímž porušily předpisy.

* Kvůli nehodě se původně před soudem jako jediný viník ocitl traťový komisař Petr Plášek. Podle žalobce měl dívky včas vykázat do bezpečné zóny. Okresní soud v Uherském Hradišti v únoru 2015 Pláška shledal vinným z trestných činů usmrcení z nedbalosti a těžké újmy na zdraví z nedbalosti. Za to mu uložil trest 18 měsíců vězení podmíněně odložených na 18 měsíců. Krajský soud v Brně ovšem v prosinci 2015 dospěl k závěru, že Pláškovo zavinění je spíše marginální a že nejspíš chybovali i pořadatelé, rozsudek zrušil a vrátil věc žalobci.

* Nejvyšší soud, na který se obrátil se stížností tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), v lednu 2017 verdikt krajského soudu označil za chybný.

Čtěte také

* Plášek byl znovu obžalován v květnu 2017. Státní zástupce obžalobu od soudu stáhl a policii nařídil, ať okolnosti nehody prošetří znovu. V lednu 2018 policie začala stíhat kvůli tragédii také šéfa závodu Petra Bujáčka a tři lidi z automobilové federace. Státní zástupce všech pět lidí obžaloval v září 2018.

* Soudní řízení začalo v prosinci 2019 a jednání mělo pokračovat na přelomu března a dubna 2020. Kvůli opatřením souvisejícím s epidemií koronaviru byly ale jednací dny odvolány a odloženo muselo být i jednání naplánované na březen 2021. Soud se tak kauzou znovu mohl zabývat až v květnu 2021, další jednání se konala loni v červnu a v listopadu. Naposledy nařídil soud na přelom března a dubna 2022.

* Okresní soud v Uherském Hradišti 7. dubna 2022 uložil traťovému komisaři Petru Pláškovi osmnáctiměsíční trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu 18 měsíců. Další čtyři muže, kteří se na organizaci závodu podíleli, soud obžaloby zprostil.

* Krajský soud v Brně 8. února 2023 snížil traťovému komisaři Petru Pláškovi trest na 6 měsíců odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu 1 rok. Potvrdil také zproštění obžaloby dalších 4 obžalovaných.

Spustit audio

Související