Současná architektura, kvalita a ekologie

15. březen 2007
Vaše téma

Tak to je seriál Radiožurnálu, který sedmkrát za den ve vysílání věnujeme vašemu dotazu. Tentokrát jsme jich dali několik dohromady, většina se z nich týkala nové budovy Národní knihovny. Zkrátka Vaše téma jsme se rozhodli věnovat architektuře. V posledním dílu shrneme to nejzajímavější a snad nejdůležitější

Jiří KOKMOTOS:
Dobrý den.

moderátor:
Existují vůbec nějaká měřítka kvalitní architektury?

Jiří KOKMOTOS:
Tak ano, existují samozřejmě a jsou jednoduchá krása, praktičnost a v poslední řadě finanční nenáročnost. Ale ta první dvě kritéria jsou pro architekty asi tím nejdůležitějším, a to i v různých architektonických soutěžích. Ta nejznámější v Česku Grand Prix Obce českých architektů bude znát Stavbu roku 2006 už tento víkend. Jen pro ilustraci, místopředseda obce Vladimír Štulc představí projekty z minulých ročníků.

Vladimír ŠTULC, místopředseda Obce architektů:
V kategorii Rekonstrukce byla udělena cena rekonstrukci brněnského Divadla Reduta, v kategorii Interiér výstavě Karel IV. císař z Boží milosti a bylo uděleno několik čestných uznání a cen, většinou pro rodinné vilky nebo obytné budovy.

Jiří KOKMOTOS:
V minulém roce pak získal Grand Prix Obce architektů Dům na půl cesty, takže i ryze sociální stavba a před dvěma lety se dokonce nejlepší stavbou roku stalo krematorium v Turnově, takže soutěž je opravdu pestrá.

moderátor:
Dnes jsme také mluvili hodně o ekologii, snaží se dnes lidé mít vůbec ekologické stavby?

Jiří KOKMOTOS:
No, tak u nás se to moc nevyplácí. Dotace na ekologicky šetrné domy jsou tak malé, že se stále vyplatí postavit si dům obyčejný. Jenže ta výhoda končí u provozních nákladů, kde domy se slunečními kolektory nebo s kvalitnější izolací či sofistikovaným odvětrávacím systémem jasně vedou v nákladech na provoz oproti ostatním domům. V západní Evropě už se dokonce začínají stavět ekologicky šetrná sídliště, ale zase na druhou stranu nejsme na tom tak špatně jako třeba v Číně.

Jan BENDA, kanadský architekt českého původu pracující v Číně:
Když nemáte teplou vodu a nemáte se kde vykoupat a nemáte kde spát, tak vlastně vám moc nezáleží na tom, kde se ta energie bere a kolik stojí, ve chvíli, kdy ta společnost a ty lidi jsou vlastně v pořádku, co se týče těch základních věcí, tak teprve prostě potom začínají přemýšlet o tom, kde se to všechno bere a kdo to bude platit a přemýšlejí trochu jinak. A ta Čína se tam částečně do tohohle toho dostává, ale částečně ne. V Číně se otevírá jedna elektrárna týdně, jedna atomová elektrárna měsíčně, tak si dovedete představit, co se tam spotřebuje.

Jiří KOKMOTOS:
Říká kanadský architekt českého původu pracující v Číně Jan Benda. Ten tvrdí, že za posledních několik let šla architektura u nás hodně nahoru a že máme být na co hrdí.

moderátor:
Jiří Kokmotos připravil dnešní Vaše téma o architektuře, právě jsme ho uzavřeli, díky.

Jiří KOKMOTOS:
Na shledanou.

redaktor:
Zavolejte, co vás zajímá, 221552222.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu