Sören Kierkegaard: Boží spravedlnost. Jsme jen jednou na světě

9. prosinec 2023

Esej dánského filozofa, v níž autor vede „rozhovor s církví“. Etice a náboženskosti dává formu nevídané poezie a krásy. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Rudolf Kvíz
Připravil: Petr Turek
Překlad: Milada Krausová-Lesná
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: 2005

Texty dánského spisovatele, teologa a filozofa Sörena Kierkegaarda (1813, Kodaň – 1855, tamtéž) získalo ve 20. století světový ohlas jako dílo předznamenávající filozofii existencialismu. Jeho literární tvorba je z velké části komentováním vlastního zážitku, kdy se v r. 1841 rozešel se světem a zrušil zasnoubení.

Texty otištěné v časopisu Okamžik (1855), z nichž čerpá naše dnešní ukázka, charakterizují vydavatelé filozofova díla jako tu část jeho tvorby, v níž autor vede „rozhovor s církví“.

Jako spisovatel je Kierkegaard formou i obsahem jedinečně originální a je citlivým básníkem. Dává etice a náboženskosti formu nevídané poezie a krásy. 

autor: tur
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.