Sondy odhalily zasypané sklepy zdemolovaného Německého domu, v centru Brna stál do roku 1945

Sklepy zbořeného Německého domu objevili archeologové pod Moravským náměstím v centru Brna. Odhalili je pomocí sond, kterými zkoumali podzemí náměstí před jeho plánovanou rekonstrukcí.

Rozlehlý dům byl zdemolován na konci druhé světové války. Za té sloužil jako sídlo nacistických organizací a stal jedním ze symbolů okupace.

Německý dům

Stavba Německého domu probíhala v letech 1888 až 1891. Na dnešním Moravském náměstí stál do roku 1945. Byl postaven v historizujícím stylu podle návrhu berlínských architektů Hermanna Endeho a Wilhelma Böckmanna. Budova sloužila jako spolkový dům podobně jako český Besední dům. Byla střediskem brněnských Němců, konaly se zde výstavy, koncerty, plesy.

Prvotní průzkumy

Archeologové spolu s dělníky odkryli tři sklepní místnosti domu postaveného na konci 19. století pro německy mluvící obyvatelstvo. Pro představu o velikosti domu – jeho součástí byl třeba koncertní sál pro více než tisíc lidí, kde byla kavárna či knihovna.

Dnes jsou zachovalé zbytky podzemí z větší části zasypané sutí. Cihly a kusy dřeva se do prostorů dostaly dírami v klenbách. Stropy podle odborníka na brněnské podzemí Aleše Svobody byly proraženy záměrně. Právě zbytky Německého domu měly toto sklepení vyplnit. Plné ale nejsou, od stropů se táhnou pomyslné kužely suti. U stěn ale zůstává prostor, do kterého trčí například zrezivělé potrubí.

Sklepy zdemolovaného Německého domu na Moravském náměstí v Brně

Zpřístupnit, nebo ne?

V tuto chvíli se o zpřístupnění prostoru neuvažuje. Průzkum je teprve na začátku. „Myslím, že to v současnosti není na pořadu dne, ale osobně k tomu nevidím žádný důvod. Bohužel první sonda ukázala, že takové prostory se zde nacházejí a my nyní musíme počkat, jak dopadnou kompletní průzkumy – všech devět sond. Na základě vyhodnocení těchto průzkumů budeme moct rozhodnout, jak budeme postupovat,“ vysvětluje starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl z ODS.

Průzkumy by měly skončit do poloviny března. Starosta ale doufá, že se je podaří dodělat dříve.

Od demolice domu nikdo sklepení neobjevil

Suterén se nachází zhruba dva metry pod povrchem současného náměstí. Zamýšlí se nad tím také Aleš Svoboda, který na průzkum dohlíží. Podle něj žádné úpravy nezasáhly natolik hluboko, aby sklepy někdo našel.

 „Je pravda, že tam byla v 70. letech umístěna socha „Komunisté“ na takovém betonovém pilíři. Ten musel být nějak založen, ale je možné, že se vůbec do toho suterénu nedostali,“ říká Svoboda.

Sklepy zdemolovaného Německého domu na Moravském náměstí v Brně

Přesun vyhlídkového kola

Zároveň je sklepení přesně v místech, kde o adventních trzích stávalo vyhlídkové kolo. Z bezpečnostních důvodů proto bude muset letos být v jiné části Moravského náměstí. O jeho přemístění teď radnice jedná s památkáři. Pravděpodobně bude stát víc napravo v místech, kde je při různých akcí podium – tedy blíž k tramvajové zastávce. Je ale otázkou, zda letos trhy vůbec budou, vzhledem k vývoji epidemie koronaviru.

Průzkumy předcházejí plánované rekonstrukci náměstí. Pokud v březnu skončí průzkumy, v červnu by mohly začít veškeré práce. Hotovo by podle radnice mohlo být v polovině roku 2022.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související