Sociálním službám v kraji chybí téměř 160 milionů. Pokud je stát nedá, od října hrozí omezování péče nebo propouštění

Vláda nařídila poskytovatelům sociálních služeb zvýšit platy zaměstnancům. Peníze ale neposkytla. Krajská radní Michaela Blahová za KDU-ČSL věří, že stát potřebné peníze najde.

Na sociální služby dostávají každý rok kraje peníze od ministerstva práce. Vláda odsouhlasila pro letošní rok v rozpočtu pro sociální ústavy necelých 16 miliard korun. Až poté ale přišla s nařízením, že ústavy musí zvýšit platy svým lidem. Potřebné dvě miliardy už ale do rozpočtu nezapočetla. Což je problém pro poskytovatele sociálních služeb i ve Zlínském kraji. „Skutečně provozovatelé avizují, že mají finanční prostředky maximálně do října, a pak by to byl velký problém,“ uvedla v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín radní zlínského kraje Michaela Blahová z KDU-ČSL.

Ústavy by podle ní musely například propouštět, nebo omezovat péči. „Ve Zlínském kraji máme spočítáno, že v tuto chvíli je potřeba, abychom obdrželi 157 milionů korun, které budeme potom dále přerozdělovat na poskytovatele. Už tu částku, kterou jsme obdrželi, i ta byla oproti žádosti ponížena, a museli jsme redukovat, abychom mohli rozdělit a podělit ty poskytovatele, kteří jsou v základní síti,“ popsala situaci Blahová.

Je velice smutné, že peníze se nedostávají na základě toho, že jsou potřeba, ale na základě křiku.
Vlastimil Vajďák, ředitel Charity Zlín

Věří ale, že na „černý scénář“ nedojde, a potřebné peníze kraje obdrží. „Minulý týden opoziční pětice stran ve sněmovně svolala mimořádnou schůzi právě k dofinancování sociálních služeb pro letošní rok. A z této schůze vyšlo usnesení, které zní, že vláda má sdělit, jak bude toto dofinancování sociálních služeb řešit,“ uvedla Blahová. „Je tam shoda i s ministerstvem práce a sociálních věcí na částce dvou miliard korun na sociální služby a dvě stě milionů na chybějící dofinancování sociální práce na obcích,“ vysvětlila radní. Věří, že potřebné peníze stát najde a krajům přerozdělí.

Podle ředitele Charity Zlín Vlastimila Vajďáka se taková situace v podstatě opakuje každý rok. „Protože každý rok se bohužel musí vyvíjet nějaký nátlak, aby došlo k nějakému dofinancování,“ objasnil. Je podle jeho slov smutné, že poskytovatelé sociálních služeb peníze dostávají až na základě nátlaku. „Je velice smutné, že peníze se nedostávají na základě toho, že jsou potřeba, ale na základě křiku,“ konstatoval Vlastimil Vajďák.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Saskia Mišová , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související