Sochy v ulicích Brna – zveme vás na komentovanou prohlídku

11. červenec 2015

S počátkem prázdnin se v ulicích Brna objevily zvláštní sochy-architektury či objekty-obydlí. V jednom z nich, Šišce Čestmíra Sušky na Moravském náměstí, je dokonce kavárna. Po dvou letech začala přehlídka Sochy v ulicích – Brno Art Open. Její kurátorkou je Magdalena Juříková.

Pořadatelé vysvětlují, že tradice přehlídky byla odstartována v roce 2008 z iniciativy města Brna ve spolupráci s Domem umění města Brna. Snaha o návrat výtvarného umění do veřejného prostoru tak získala institucionální charakter.

Od roku 2009 má přehlídka formu bienále. Po Rostislavu Koryčánkovi (2009), Karlu Císařovi (2011) a Michalu Kolečkovi (2013) se dramaturgie letošního ročníku ujala Magdalena Juříková, která navrhla téma objekt-obydlí, socha-architektura, přesahy sochy a objektu k hranicím architektury.

Kurátorka vysvětluje: „Sochařství a architektura byly po staletí spojenci. Socha-architektura i objekt-obydlí skýtají podobně jako klasická stavba možnost vstoupit a zůstat pod jejich ochranou. Mohou však být i rafinovanější a nabídnout pouze iluzi či náznak konstrukce; pak je její vnitřní uspořádání tajemstvím.“ Možností je mnoho, a proto se Magdalena Juříková pokusila téma prezentovat na různých autorských přístupech.

Přehlídka má i jednoho zahraničního účastníka, jímž je Daniil Galkin z Ukrajiny

Přehlídky se letos účastní celkem sedm umělců různých generací, kteří podobné postupy ve svém díle používají často, nebo se jimi zabývají dlouhodobě, jako například Aleš Veselý a Jiří Příhoda.

Příležitost dostaly také tři mladé absolventky Akademie výtvarných umění, které se k podobným principům hlásily už během studia (Jana Doležalová, Pavlína Hlavsová a Eliška Perglerová). Čestmír Suška v poslední době promýšlí nové možnosti rozměrných objektů z vyřazených cisteren a vytváří oblíbené rozhledny. Přehlídka má i jednoho zahraničního účastníka, jímž je Daniil Galkin z Ukrajiny.

Poctou k nedožitým 90. narozeninám významného brněnského autora generace 60. let Dalibora Chatrného se stalo zařazení jeho plastiky Pět segmentů kruhu. Stal se tak in memoriam osmým účastníkem přehlídky. Plastiku najdete mezi ulicemi Vltavská a Oderská v Brně.

Pavlína Hlavsová, Krajina Suburbie

Prostřednictvím reportáže Aleny Blažejovské se můžete vydat na komentovanou přehlídku, jíž vás provede kurátorka Magdalena Juříková. Uslyšíte také některé vystavující autory. Pokud byste pak podobnou prohlídku chtěli zažít přímo, máte možnost ve středu 8. srpna, nebo ve středu 26. srpna. Sraz je vždy v 17 hodin před Domem umění.

Mapa: Sochy v ulicích – Brno Art Open 2015
Spustit audio