Sochy, fotky, obrazy, grafiky. I tak vypadá Jizerská padesátka

19. leden 2018

Víte co znamená výraz "Skol?" To je pozdrav, kterým se častují lyžaři. Něco jako vodácké "ahoj." Také je to ale název nové liberecké výstavy. Umělci na ní vzdávají hold známému závodu na lyžích - Jizerské padesátce

Legendární závod v běhu na lyžích Jizerská padesátka má nově i umělecké ztvárnění. Přináší ho výstava liberecké Oblastní galerie, která v jednom ze svých sálů představuje symbolických 50 výtvarných děl uznávaných umělců. Sochy, grafiky, plastiky a fotografie mají jedno společné: jejich tématem je prostředí známého masového závodu.

SKOL!!! - výstava obrazů, grafik, fotografií a soch na téma Jizerská 50

„Jizerská padesátka je opravdu fenomén, který zasahuje všechny vrstvy společnosti, včetně umělců.  Mezi těmito umělci, kteří sami vystavují, tak nejsou jenom ti, kteří sami lyžují, ale jsou tam i umělci, kterým je sport lhostejný, ale cítili tu Jizerskou padesátku jako důležité téma, které chtěli ztvárnit,“ vysvětlil kurátor výstavy Petr Volf.

Podle něj má všech 50 vystavených výtvarných děl od 14 rozdílných umělců velmi vysokou úroveň.

Vyčerpaný běžkař od Jakuba Flejšara

„Když si vezmu třeba sochaře Jakuba Flejšara, který je zároveň i trenérem Evy Samkové, olympijské vítězky v snowboardcrossu, přímo pro libereckou galerii, pro její venkovní prostory před depozitářem,  vytvořil obrovskou plastiku lyžaře. Tato plastika má 11 metrů na délku a 3 metry na výšku a podle toho, jak jsem se o to zajímal, je to největší dílo se sportovní  tematikou v České republice,“ pochválil sochu klečícího, vyčerpaného běžkaře Petr Volf.

SKOL!!! - výstava obrazů, grafik, fotografií a soch na téma Jizerská 50

 „Osobně se mě dotýká soubor Aleny Anderlové, to je absolventka Akademie výtvarných umění. Namalovala během krátké doby sérii neuvěřitelně emotivních, sugestivních, vizuálně čistých obrazů,“ popsal Volf. Inspirací autorce, která sama Jizerskou padesátku běžela, byly vlastní zážitky z lyží.

„Vyrobila jsem si několik šablon běžkařů a ty jsem posouvala  a zmnožovala do různých skupin a souvislostí,“ popsala Alena Andrlová.

SKOL!!! - výstava obrazů, grafik, fotografií a soch na téma Jizerská 50

Sportovní závod začne za měsíc, zatím je k vidění jen jeho umělecká reflexe. Svá výtvarná díla v liberecké galerii vystavuje Alena Anderlová, Michal Cihlář, Milan Cais, Jakub Flejšar, Roman Franta, Ondřej Kohout, Ivan Komárek, Michal Rittstein, Jan Šafránek, Jakub Špaňhel, Radu Tesaro, David Vávra, Eva Vones a Petr Wagenknecht.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související