Smutek na náměstích bez trhů. Města počítají ztráty, prodejci jsou zoufalí

30. listopad 2021 08:23

V Kroměříži budou trhy smutné, říká nezávislý starosta města Jaroslav Němec. Dřevěné domky sice na náměstí budou, prodejci ale ne.

Ještě minulý týden počítala řada měst ve Zlínském kraji s vánočními trhy na náměstích. Ty ale nakonec kvůli vládním opatřením nebudou.

A vedení měst ruší také kulturní program, který měl adventní jarmarky doprovázet, to pro ně znamená komplikace a finanční ztráty.

Úplně potemnělé a prázdné Velké náměstí v Kroměříži sice nebude, ale prodávat se na jarmarku, tak jak to bylo původně v plánu, nebude. Teď ještě radnice narychlo domlouvá prodejce kaprů a stromků. Ty se totiž prodávat mohou.

Čtěte také

V Kroměříži chtěli předvánoční program na náměstí odstartovat videomapingem. Ten už je vyrobený a i když program nebude, radnice ho zaplatit musí.

Podle starosty města Němce firma, která ho dodala, za zrušení programu nemůže. V Kroměříži měla ale také vystoupit zpěvačka Anna K, nebo David Koller, s nimi se jedná o přesunutí vystoupení.  

Dále v Kroměříži v rámci adventního programu počítali s ledovými sochami, tak ty radnice na náměstí, s určitým omezením, vystavit nechá.

Ve Zlíně kulturní program na náměstí zrušili preventivně už před vyhlášením nových opatření. Město tak musí zaplatit minimálně za instalaci stánků, říká primátor Zlína Jiří Korec z hnutí ANO.

„Naše dodavatele nenecháme bez peněz, oni za tu situaci nemůžou,“ dodal primátor.

V Rožnově pod Radhoštěm budou podle ředitele rožnovského T-klubu Jakuba Sobotky tratní hlavně samotní prodejci a umělci, kteří měli vystupovat.

Část vánočního programu zůstane ve Vsetíně. Z původního kulturního programu zůstanou zachovány ale pouze dva koncerty, které se přesunou do vnitřních prostor Domu kultury, což vládní nařízení umožňuje.

autoři: Lukáš Veselý , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související