Slovácká zelňačka se sušenými hříbky a švestkami je polévkovým pokladem od Jany Bohunské z Mikulčic

Už babičky říkávaly, že polévka je grunt. A tahle slovácká zelňačka od Jany Bohunské z Mikulčic vás nejen zasytí, ale i přinutí si přidat další talíř. Je plná těch nejlepších dobrot ze Slovácka!

Slovácká zelňačka

Ingredience na 5 litrů:

1 kg uzeného vepřového kolena
5 kuliček nového koření
5 kuliček černého pepře
3 bobkové listy
5 lžiček mleté ostré papriky
2 lžičky drceného kmínu
1 lžička pepře
4 lžičky soli
750 g kysaného zelí
750 g brambor
5 cibulí
1 palice česneku
150 g sádla
100 g uzeného bůčku
250 g kabanosu
cukr na případné dochucení
50 g sušených švestek
50 g sušených hub
100 ml zakysané smetany

Postup

Předem si uvaříme uzené vepřové koleno ve vodě se solí, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Koleno vaříme asi 3 hodiny. Pak koleno vyjmeme, oddělíme maso od kosti a sejmeme kůži. Kůže si dáme zvlášť, ty se pomelou a zahustí se jimi ke konci polévka.

Do hrnce na plotně dáme rozehřát sádlo. Na něm orestujeme cibuli nakrájenou nadrobno, osmahneme a přidáme zelí. To zaprášíme paprikou, zarestujeme a zalijeme asi 4 litry vývaru z kolena. Ochutíme mletým kmínem, pepřem a solí. Polévku pak vaříme 1 hodinu.

V dalším hrnci uvaříme oloupané a nakrájené brambory v osolené vodě. Vodu použijeme a dáme po uvaření i s bramborami k zelí. Přidáme houby předem namočené ve vodě.

Na pánev dáme vyškvařit špek nakrájený na silnější nudličky, přidáme kabanos nakrájený na půlkolečka, opečeme a přidáme spolu s kolenem nakrájeným na malé kousky do hotové polévky.

Nakonec přihodíme do polévky na zahuštění kůže, které si nameleme na masovém strojku najemno. Ochutíme propasírovaným česnekem, sušenými švestkami, případně cukrem (podle kyselosti zelí).

Nakonec po odstavení polévky z plotny vmícháme zakysanou smetanu.

Jana Bohunská

Recept vaří už léta se svými přáteli, kteří si říkají Gurmáni Mikulčice. Scházejí se ve svém volném čase a vaří pochoutky svých předků. Zelňačka na Slovácku se vaří z domácího kysaného zelí a patří do ní i sušené houby a švestky. Sílu polévce dodá vývar z uzeného vepřového kolene.

Do soutěže ji přihlásil její kamarád Vít Pavka, který nás také přivítal. Podávala se domácí slivovice, zelné rohlíčky a kynuté vdolečky. Bylo to setkání lidí milujících jídlo. Bylo nám tam moc dobře.

Jana Bohunská a Patrik Rozehnal