Slovácká Jízda králů je na seznamu kulturního dědictví UNESCO právě pět let

27. listopad 2016

Přesně před pěti lety se Jízda králů stala součástí nejvýznamnějších kulturních tradic světa. Dostala se totiž na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva organizace UNESCO. Prastarý zvyk přetrval jen v několika obcích na Slovácku. A jen ve Vlčnově vyráží krojovaní jezdci do ulic každý rok.

„Vážení občané Vlčnova, dnešního dne byla zapsána na seznam UNESCO mezi mistrovská díla nehmotné kultury světa jízda králů,“ informoval před pěti lety o historickém okamžiku obecní rozhlas ve Vlčnově.

V sousedních Kunovicích se jezdí jednou za dva roky Praporečník musí požádat králova otce o svolení, aby jeho syn vedl jízdu.

V Kunovicích stejně jako v ostatních obcích koně i jezdce zdobí tisíce papírových růží. Tady je místní ženy vyrábějí už dlouho dopředu.

Jízda králů

Pro rodinu krále obnáší příprava na jízdu něco jako pořádání svatby. Pešlovi z Vlčnova letos vypravili už druhého syna. Letos vedl jízdu Šimon a s koněm si rozuměl.

„Už se známe nějakou dobu a trénovat jsme byli čtyřikrát. Je výborný, měl ho brácha minulý rok jako legrut a taky ho měl pobočník na kunovské jízdě králů,“ hodnotil koně letošní král.

Jízda králů - vyvolávač

Jak říká starosta Vlčnova Jan Pijáček z ODS, kořeny Jízdy králů sahají zřejmě až do předkřesťanské doby. Právě ve Vlčnově je to zároveň iniciační obřad. Na rozdíl od jiných míst tady v družině vždy vyjíždějí čerstvě osmnáctiletí mladíci.

„Každá jízda králů, pokud se týká těch postav na koních, jezdců i krále, je to originál. I z tohoto pohledu je to náročné, protože oni si to nemůžou vyzkoušet nanečisto,“ vysvětluje Pijáček.

Kromě Kunovic a Vlčnova můžete vídat Jízdu králů ještě v Hluku a Skoronicích.

autor: rv
Spustit audio