Sledujte živě, jak se líhnou malí čápi ve Slavkově na komíně

Nejméně tři webkamery sledují nepřetržitě čapí hnízda na jižní Moravě. V Jedovnicích, Vnorovech a letos nově i ve Slavkově u Brna přenáší obraz živě na internet. A to právě v době, kdy se čápi vrací z teplých krajin naklást vejce.

Do Slavkova čápi létají už osmnáct let a místní k nim mají velice blízko a bedlivě je sledují - ať už živě, nebo právě pomocí kamery.

„Nainstalovali jsme kameru s předstihem, ještě než přiletěli čápi, abychom je nerušili při vlastním hnízdění. Bylo to napínavé, protože jsme si nebyli jistí, jestli opravdu přiletí,“ popisuje Petr Navrátil ze Slavkovského ochranářského spolku.

Právě ten nechal nad čapí hnízdo ve Slavkově nainstalovat webkameru, která na internet přenáší živý přenos ze života čápa. Však přímý přenos na kanále YouTube také nese název Příběh čápa.

Začátek hnízdění čápů na slavkovském komíně byl poměrně dramatický.

„Tehdy přiletěl na komín čáp a najednou zmizel. Propadl komínem dolů do kotelny, kde ho vypustili ven. Odletěl a za týden se vrátil i s partnerem. Začali tady kolem toho komínu zase poletovat a naši kamarádi, když to viděli, tak nahoru dopravili paletu. Čápi toho využili a postavili si na té paletě hnízdo,“ vypráví Navrátil.

Kousek od čapího hnízda bydlí paní Lidmila Brunclíková, která čápy už od roku 1998 sleduje. A o svém pozorování si vede každý rok zápisky.

Lidmila Brunclíková si o hnízdění čápů vede podrobné zápisky

„Když sedí na vejcích, a přiletí ten druhý čáp, tak zaklapají zobáky. Ten, co sedí na vajíčkách, vstane a musí se vytřepat, provětrat,“ popisuje zvyky elegantních ptáků amatérská ornitoložka. Bedlivě sledovala i letošní přílet čapích rodičů.

„Přiletěl asi o půl čtvrté a k páté hodině už tam byli oba dva. Měla jsem z toho radost,“ popisuje své pocity Lidmila Brunclíková.

Ke konci května se čápata vylíhnou. Až trochou vyrostou, budou je ochranáři kroužkovat a sledovat jejich pohyb i poté, co odletí z dosahu kamery.

Slavkov není jediným místem, kde čápům do hnízda umístili webovou kameru. Online hnízdění můžete sledovat i ve Vnorovech, Jedovnici a Záhlinicích na Zlínsku.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio