Slavičín už dva roky marně hledá zubaře. Radnice žádného nenalákala ani na byt

17. leden 2017

Slavičín na Zlínsku potřebuje stomatologa, marně ho ale hledá už dva roky. Pro nového zubaře přitom město nachystalo třípokojový byt a nabízí také pomoc při zařizování ordinace. Zhruba 1500 pacientů musí za stomatologickou péčí dojíždět, někteří až 25 kilometrů.

„Když mě paní doktorka Endrysová řekla, že končí, tak jsem šla tady po všech lékařích. Všichni měli plno, takže mě nikdo nevzal,“ popisuje Miloslava Šuráňová. Když odešla její zubařka před dvěma lety do důchodu, našla novou až ve 20 kilometrů vzdálených Vizovicích.

Slavičínská radnice je z nedostatku stomatologů zoufalá. „Zkoušíme všechny možnosti. Nejdříve jsme nabízeli místním zubařům, jestli by si nechtěli rozšířit své praxe. Tam jsme neuspěli, takže jsme začali plošně inzerovat. Inzerovali jsme na všech vysokých školách v České republice, v některých i na Slovensku,“ vyčítá aktivity radnice nezávislá místostarostka Jiřina Filáková. Optimistická není ani do budoucna.

Proč se vlastně zubařům do menších měst nechce? Důvodů je několik, podstatné jsou i finance. Příjem ordinace tvoří z velké části pacientem placený nadstandard, a ten si častěji dovolí movitá klientela ve větších městech.

„Mladí lékaři se dneska učí ve školách moderní metody, které později chtějí ve svém oboru uplatnit. Ale zase na druhou stranu musí tyto technologie někdo zaplatit. Pojišťovna to bohužel není, takže si to pacienti musí platit sami. Proto se lékaři snaží jít do míst, kde je větší koncentrace pacientů,“ říká mluvčí krajské stomatologické komory Petr Drbal.

Měla by ve Slavičíně zasáhnout Všeobecná zdravotní pojišťovna? Podle jejího mluvčího Oldřicha Tichého zákrok není nutný, protože je tam dodržená zákonná hranice, která platí už pět let.

„Podle toho nařízení musí být síť praktických stomatologů tak hustá, aby k němu nikdo neměl dále než 35 minut jízdy osobním vozem,“ vysvětluje Tichý.

autor: pes
Spustit audio