Sladké omáčky byly dříve naprosto běžné, říká Jan Sapák. Jeho koníčkem je moravská kuchyně
Jan Sapák je profesí architekt, ale také kuchař, který stojí za projektem Moravská kuchyně. Ta je podle něj jedním ze znaků národní identity. Půda, klima, geografie a způsob hospodaření, to všechno mělo a má vliv na vznik krajových receptů.
Související
-
Dobrá čokoláda? To je úplně jiný vesmír, než co si běžní konzumenti myslí, že čokoláda je
Co všechno se Alena Kastnerová musela naučit, aby se stala certifikovanou degustátorkou čokolády? Nejen o tom byla řeč v dopoledním Apetýtu.
-
V hlavní roli máta: zkuste mátový sirup i likér na střevní potíže
Pondělní Babské rady se věnovaly mátě. Ta působí na naši duševní pohodu, redukuje stres a uvolňuje napětí. Její svěží vůně je energizující a stimuluje paměť.
-
Topinambury jsou velmi zdravé a nenáročné na pěstování. Chutnají syrové i vařené
Na česká pole a zahrádky se pomalu a jistě vracejí topinambury. Říká se jim také židovské brambory, a je to rostlina s vysokou natí, podobná slunečnici.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?