Sladké francouzské tousty z knedlíku
Zůstal vám v lednici zbytek knedlíku? Apetýt nabídne recept na sladké francouzské tousty právě z knedlíku. Dnešní recept je inspirací ke snídani, tradičně s použitím klasického toustového chleba. My to zkusíme jinak.
Připravte si:
- 4 plátky houskového knedlíku (asi 1 – 1,5 cm silné)
- 2 vejce
- 150 ml mléka
- 1 lžíci cukru
- 1 čajovou lžičku vanilkového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce másla na smažení
- cukr moučku na posypání
- ovoce dle chuti (např. jahody, borůvky, banány)
- javorový sirup (můžete nahradit medem)
Postup:
- V hluboké misce rozšlehejte vejce s mlékem, cukrem, vanilkou, skořicí a solí do hladké směsi.
- Plátky knedlíku do ní namočte a nechte krátce nasáknout, ale nenechávejte je příliš dlouho, aby se nerozpadly.
- Na pánvi rozehřejte máslo, a když začne pěnit, vložte plátky knedlíku a opékejte je z každé strany dvě minuty dozlatova.
- Po opečení je přendejte na talíř, posypte moučkovým cukrem, přidejte ovoce a přelijte sirupem.
- Volitelně můžete přidat i šlehačku nebo rozpuštěnou čokoládu pro ještě sladší zážitek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.