Sladké francouzské tousty z knedlíku

Zůstal vám v lednici zbytek knedlíku? Apetýt nabídne recept na sladké francouzské tousty právě z knedlíku. Dnešní recept je inspirací ke snídani, tradičně s použitím klasického toustového chleba. My to zkusíme jinak.

Připravte si:

  • 4 plátky houskového knedlíku (asi 1 – 1,5 cm silné)
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 1 lžíci cukru
  • 1 čajovou lžičku vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce másla na smažení
  • cukr moučku na posypání
  • ovoce dle chuti (např. jahody, borůvky, banány)
  • javorový sirup (můžete nahradit medem)

Postup:

  1. V hluboké misce rozšlehejte vejce s mlékem, cukrem, vanilkou, skořicí a solí do hladké směsi.
  2. Plátky knedlíku do ní namočte a nechte krátce nasáknout, ale nenechávejte je příliš dlouho, aby se nerozpadly.
  3. Na pánvi rozehřejte máslo, a když začne pěnit, vložte plátky knedlíku a opékejte je z každé strany dvě minuty dozlatova.
  4. Po opečení je přendejte na talíř, posypte moučkovým cukrem, přidejte ovoce a přelijte sirupem.
  5. Volitelně můžete přidat i šlehačku nebo rozpuštěnou čokoládu pro ještě sladší zážitek.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.