Sládek z minipivovaru: Pivo ze středověku by nám asi nechutnalo, neznali nic o biochemii výroby

22. březen 2022

Jiří Kratochvíl vařil pivo v Humpolci, poslední roky ale působí jako sládek minipivovaru v želivském klášteře. Ptala se Hela Dvořáková.

Želivský pivovar je klasický minipivovar, celkově takové provozy zaujímají asi 4 procenta českého trhu. „V klášteře se pivo vaří po staletí, zmínky jsou z počátku 17. století, je jasné, že to bylo mnohem dříve.“

Pivo z dávných časů by nám patrně nechutnalo. „Nevěděli nic o biologii a biochemii,“ dodal. 

Jiří Kratochvíl, sládek

Jak přemýšlí sládek a co různé pivní speciály? Která evropská země je nekonečnou studnicí inspirace? Poslechněte si to v přiloženém audiu.

autor: Hela Dvořáková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio