Škvarkové placičky
Kdy jindy si dopřát dobroty jako jsou škvarky nebo uzené, než před začátkem půstu. Zejména domácí škvarky můžete zpracovat mnoha způsoby a vždycky si pochutnáte. Pro dnešek Zuzka Plíšková vybrala recept na placičky, který do Apetýtu poslala Zdislava Kuřinová z Blatnice pod Svatým Antonínkem.
Budete potřebovat:
350 g hladké mouky
200 g škvarků
100 ml mléka
20 g droždí
2 žloutky
2 lžíce smetany
sůl
Postup:
1. Mléko ohřejeme a do vlažného rozdrobíme kvasnice.
2. Necháme vzejít kvásek.
3. Mouku smícháme se solí, přidáme zbytek surovin včetně kvásku a uhněteme hladké těsto.
4. Rozválíme ho, 4 x přeložíme a necháme asi 30 minut odpočinout.
5. Poté znovu rozválíme, 3 x přeložíme a necháme opět asi 30 minut odpočinout.
6. Nakonec rozválíme na plát asi 2 cm silný a vykrajujeme kolečka.
7. Uprostřed každého uděláme nožem mřížku.
8. Klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme nakynout.
9. Pak potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme v dobře vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.