Školky odříkávají kvůli koronaviru divadelní představení pro děti. Pro některá divadla to může být likvidační

18. září 2020 10:18

Základní a mateřské školy na Mostecku odříkávají objednaná divadelní představení. Důvodem je obava z nákazy koronavirem. Pro Divadlo Rozmanitostí v Mostě a Docela velké divadlo v Litvínově to znamená prohlubování finanční ztráty, kterou divadla utrpěla už letos na jaře. Scény se proto snaží hledat způsob, jak představení přivézt přímo za dětmi.

„To doporučení ministerstva školství o tom, že by děti neměly navštěvovat hromadné akce, to je pro nás vražedné. Žijeme z 98 % z organizované návštěvy dětí a mládeže – to znamená škol,“ konstatuje ředitel Městského divadla v Mostě a Divadla Rozmanitostí Václav Hofmann.

Městské divadlo v Mostě, a pod něj spadající Divadlo Rozmanitostí, jsou příspěvkovou organizací města. To je podle Václava Hofmanna pro divadlo a herce výhodou: „Ti lidé, kteří jsou u nás zaměstnaní, mají alespoň nějakou sociální jistotu. Byli by třeba 6 měsíců doma, ale brali by výplatu – to znamená, že neumřou hlady.“

Herce ale jen část mzdy neuživí, říká herec Václav Hoskovec: „V momentě, kdy nám město řekne, že budeme doma za 60 % platu, je to pro spoustu z nás existenciální problém.“

Litvínovskému Docela velkému divadlu hrozí zánik

Absence školních představení je doslova tragédií pro soukromé Docela velkého divadla v Litvínově.

„Jsme divadlo, které má 75 % repertoáru určeného dětem a 25 % dospělým. Vlastně nám ubylo 99 % diváků,“ říká majitelka divadla Jana Galinová.

Divadlo využívá dotací z města i kraje. Nesmí je ale použít na platby za energie a na výplaty herců.

„Na teplo, světlo i vodu si v tomhle divadle musíme vydělat. Dotace nesmíme na tyto náklady použít a letos jsme nevydělali skoro nic. To divadlo opravdu stojí před krachem,“ dodává Galinová.

Proto se herci divadla snaží vyjíždět za dětmi do škol a školek. Kvůli doporučení nemíchat děti z jednotlivých tříd hrají herci pro 10 až 20 dětí maximálně. Divadlo plánuje i speciální představení pro dospělé za dobrovolné vstupné – věří, že lidé na provoz scény přispějí i vyššími částkami.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související