Škodovka, trabant, wartburg. Dobrodruzi z Uničovska vyrážejí do Tater v retro autech

7. červenec 2017

Čtrnáct posádek v retro autech a sajdkárách se dnes odpoledne vydá na netradiční dovolenou do Tater. „Je to dovolená, kterou si v cestovce nekoupíte,“ říká o výpravě majitel žigulíku Adam Koňárek z Uničovska.

Osm set kilometrů pojede bez rádia, v autě bude mít až padesátistupňové vedro. Přesto by takovou cestu za nic nevyměnil.

Adam Koňárek se rozhodl vyrazit na retro dovolenou svým 37 let starým autem. Po Balatonu si naplánoval cestu do Tater. Obvolal pár kamarádů a založil Spolek postarších vozidel.

Kromě něj se na Slovensko vypraví dalších třináct aut. Počítají s tím, že se cestou do hor pár motorů zavaří.

„Nějaké inbusy, desítka, třináctka, sedmnáctka klíč, kleště, kombinačky,“ jmenuje Koňárek nářadí, které veze s sebou. Taška běžného nářadí by měla k údržbě žigulíku stačit. Někteří si berou i náhradní díly.

Cesta starými auty vyvolává v účastnících výpravy vzpomínky na dětství. „Mám malého kluka, kterému jsem chtěl ukázat, jaké to bylo, když jsem byl malý já,“ říká Jan Kleibl, který pojede v modrém trabantu.

Trabantem s obrázky se povezou i děti

Kromě trabantu a dvou žigulíků směr Slovensko vyrážejí i Škody 105, 110, 120, Spartak, wartburg a dvě sajdkáry. Osmi set kilometrovou trasu chtějí zvládnout během pěti dní.

Skupina nadšenců vyráží do Tater
autor: mot
Spustit audio