Škoda Electric testuje v plzeňských ulicích nový trolejbus pro italské Cagliari

2. září 2011

Škoda Electric začíná testovat v plzeňských ulicích nový nízkopodlažní trolejbus, který je určený pro italské město Cagliari. Plzeňský výrobce spolu s firmou Solaris dodá na Sardinii 16 kusů dvanáctimetrového trolejbusu za zhruba 84 milionů korun. Deset vozů bude předáno do konce roku, zbylých šest kusů v únoru 2012.

Po doladění softwaru trolejbusu, který je specifický podle požadavků zákazníka, se nové vozidlo objeví v plzeňských ulicích příští týden. Proběhne standardní zkušební jízda 150 kilometrů, budou ověřeny jízdní vlastnosti vozidla a pak přijdou na řadu homologační zkoušky.

Výroba trolejbusů finišovala v červenci a srpnu v Plzni. Škoda Electric dodala kompletní elektrovýzbroj a zajišťuje celkovou montáž vozů, které jsou plně nízkopodlažní a vybavené dieselgenerátorem, díky němuž mohou jezdit i mimo trolejové vedení.

Obyvatelé sardinského Cagliari se nesetkají se škodováckými produkty poprvé. Už 3,5 roku jezdí v ostrovním městě devět tramvají vyrobených v plzeňské Škodě Transportation. Jedná se o nízkopodlažní, obousměrné, pětičlánkové tramvaje ŠKODA 06 T, které úspěšně zdolávají náročný terén. Cena jedné tramvaje se pohybovala od 45 do 55 milionů korun podle vybavení, šlo o první export do země západní Evropy.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio