Sklepení muzea v České Lípě přibližuje návštěvníkům, jak kdysi probíhala těžba v uranovém dole

27. říjen 2022

V okolí Hamru na Jezeře na Českolipsku na severu Čech se od 60. let minulého století těžil uran. Těžebních věží a štol tam byla celá řada, dodnes se z nich ale prakticky nic nedochovalo. Věže byly zbourány, štoly zatopeny nebo zasypány. Jak to v uranové štole kdysi vypadalo, si ale je možné představit díky expozici Těžba uranu na Českolipsku ve sklepení někdejšího augustiniánského kláštera.

Pro socialistické Československo hrála významnou roli těžba uranu. Po druhé světové válce se těžilo především v jáchymovském revíru. V 60. letech se potvrdilo nové perspektivní ložisko v okolí Hamru na Jezeře na Českolipsku na severu Čech. A nevýhodná tajná smlouva se Sovětským svazem vedla k zahájení těžby. Nejen chemické, ale také hlubinné. Dnes nelehkou práci v dolech přibližuje muzeum v České Lípě.

Klenuté sklepení bývalého augustiánského kláštera dostalo dřevěné i ocelové výztuhy, které se používaly v dolech, podlahu pokryl hrubý štěrk a důlní kolejová mechanizace. Od kolejí přes důlní vozíky až po dvoutunový důlní nakladač. Nechybí ani menší zajímavé kousky, jako důlní zvonek, telefon či svítilny a jejich nabíječky.

„Představujeme tu i důlní čelbu, její navrtání a přípravu k odpalu, který probíhal většinou po směně,“ přibližuje další zajímavé místo kurátor expozice, geolog Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě Petr Mužák. „Věnujeme se tu i báňskému záchranářství, které tvořilo nedílnou součást hornictví,“ dodává. Zvukové nahrávky doplňují promítané historické snímky těžních věží, které už dnes není možné v reálu vidět.

Důlní nakladač

Kromě kulis imitujících podzemní uranový důl a autentického důlního vybavení, které nebylo jednoduché sehnat, obsahuje expozice i panely s množstvím informací o začátku, průběhu i konci hlubinné těžby uranu na Českolipsku.

Návštěvník se tak dozví, že ji neprovázely jen úspěchy, ale i řada mimořádných událostí, o kterých se ale nahlas nesmělo mluvit. Spojené byly hlavně s průsakem vody a písčitého materiálu. Kvůli zabezpečení dobývání pod Hamerským jezerem bylo toto v srpnu 1985 vypuštěno a znovu napuštěno až v roce 1995. I takové věci provázely pro nás nevýhodnou těžbu uranu na Českolipsku.

Důlní výdřeva
Spustit audio