Sklárny v Květné znovu jedou naplno

OBRAZEM: Sklárny v Květné znovu posílají svou produkci na ruský trh. Někteří tamní zaměstnanci u pecí pracují i desítky let.

Sklárny v Květné na Uherskohradišťsku ožily. Podnik fungující více než dvě stě let znovu nabírá zaměstnance, které propustil, když přišel o uplatnění na ruských trzích. Ve sklárnách pracuje asi 170 lidí, většina právě v malírnách, kde zdobí sklo. Mnozí z nich se sklárnami spojili život.

Anežka Popelková pracuje v malírně čtyřicet let, jejíma rukama denně projde i 400 až 1000 kusů skla. Podle tvaru, velikosti a míry dekoru.

Malířky mění čiré sklo na více či méně zdobené. „To už mladí lidi v dnešní době neznají, tak dlouho pracovat na jednom pracovišti,“ konstatuje Anežka Popelová. Právě pracuje na skleničkách se zlatým lemem.

„Okraj se zdobí, konkrétně tento dekor se zlatí matným zlatem. Je to oboustranné a po výpalu to bude takové matné zlato, které vypadá jako starožitné,“ vysvětluje.

O zdobené sklo mají největší zájem v Rusku, říká ředitel skláren Marek Mikláš. „Pro ruské odběratele čím víc zlata, čím víc platiny, tím je to lepší, čím víc brusu, tím je to lepší. Je to úplně jiný sortiment, než jaký se dodává do Japonska nebo do Ameriky. Musí to být křišťál pouze a pouze dekorovaný,“ upozorňuje ředitel.

Sklárna v Květné ve Strání už zase jede naplno.

Tržby z Ruska přitom před ukrajinskou krizí a pádem rublu tvořily až sedmdesát procent tržeb skláren. Na konci roku 2014 pak spadly na minimum a vedení muselo zaměstnance propouštět.

Sklárna v Květné ve Strání už zase jede naplno.

„Situace byla kritická, protože ze dne na den došlo u expedicí do Ruska k výpadku na nulu. V té době jsme museli snížit stavy zhruba o dvacet lidí, teď stavy vracíme na ty původní. Už jsme nabrali asi patnáct lidí a čeká nás ještě asi dalších deset nabrat,“ doplňuje Mikláš.

Sklárna v Květné ve Strání už zase jede naplno.

Osm set tisíc kusů nápojového skla k malování ale nevyrobí ručně ve Strání. Skleničky a servisy vzniknou ve Světlé nad Sázavou, ve Strání je zdobí. Z Květné míří většina výrobků do zahraničí. Podle Marka Mikláše tvoří český trh necelá dvě procenta tržeb.

Sklárna v Květné ve Strání už zase jede naplno.

„Obnovili jsme po zhruba devíti letech spolupráci s Ronym Pleslem, což je jeden z nejvýznamnějších českých designérů,“ dodává ředitel.

Sklárna v Květné ve Strání už zase jede naplno.

Sklárny neodmyslitelně patří ke Strání, jehož součástí Květná je. V hutích totiž vždy pracovali také místní, říká nezávislý starosta Strání Antonín Popelka.

„Sklárny, to tady byl odjakživa živobytí. Pořád ty sklárny jsou taková pravá ruka. Pořád je to největší firma ve Strání, která zaměstnává nejvíc lidí,“ konstatuje.

Spustit audio