Sklář, zpěvák a tanečník Ladislav Breznický

14. květen 2022

Když se řekne sklo, každý si představí severní Čechy, ale jedna z nejdéle fungujících skláren na našem území je paradoxně na Moravě.

V roce 1794 uprostřed hlubokých bukových lesů Bílých Karpat pod Velkou Javořinou založil sklárnu kníže Alois I. z Lichtenštejna. Postavil ji na nalezišti kvalitního sklářského písku a poté, co sklárnu převzala rakouská rodina Zahnových, začala vyrábět jemné křišťálové sklo zdobené broušením a rytím.

Ladislav Breznický (v pozadí)

V roce 1894 sklárna začala používat místní název Květná neboli Blumenbach a toto jméno se brzy stalo velmi vyhledávaným. Po zestátnění po r. 1948 se změnila na Moravské sklárny v Květné. A právě v nich započal svou dráhu muž, který dnes se svými syny Ladislavem a Matějem provozuje v Květné vlastní sklářskou huť: Ladislav Breznický. A se stejnou vášní, s jakou vyrábí sklo, se věnuje i folklóru.

Putování za sklem na jihovýchod Moravy doprovodí cimbálové muziky Strýci ze Strání, Olšava s Lubomírem Málkem, Světlovan z Bojkovic a BROLN s Vlastou Grycovou, která rovněž pracovala ve sklárnách v Květné jako malérečka. Poslechněte si Folklorní notování.

Sklenky z dílny Ladislava Breznického
Spustit audio