Skládání kachlí je jako puzzle. Archeologové našli v centru Kyjova unikátní kousky

Bojující šermíři a husitský jezdec se skrývali pod podlahou kyjovského zámečku. Hliněné kachle z pozdně gotického období objevili archeologové při stavebních pracích.

Archeologové objevili v centru Kyjova na Hodonínsku unikátní keramické kachle, které našli v neporušené vrstvě pod novodobou podlahou uvnitř budovy. Převezli si je do Hodonína, kde je zařadí mezi další nálezy do depozitáře muzea.

 „Čím víc je kachel špinavější, tím hrubší musíme použít kartáčky, takže používáme různé druhy. Je to závislé na tom, v jakém typu zeminy se artefakty najdou. Pokud je to v bahnitém jílu, o to víc je celý proces očišťování náročnější“, vysvětluje archeolog Masarykova muzea v Hodoníně Jaromír Šmerda.

Na umytých a poslepovaných kachlích už jdou vidět obrázkové reliéfy. „Mezi ty nejzajímavější patří reliéf se dvěma šermíři, kteří bojují nad erbem. My jsme tento typ kachle ještě doposud na Hodonínsku neznali. Pak tu máme další velice zajímavý kachel, to je jezdec na koni s pěšákem, který drží prapor. A podle toho praporu, který má na sobě znamení kalicha víme, že jde o husitský motiv,“ popisuje Šmerda.

Objevené kachle s reliéfy

Kvůli rekonstrukci a obnově stálých expozic uvidí návštěvníci nalezené pozdně gotické kachle v krátkodobé výstavě až na konci příštího roku.

Spustit audio