Skalka jménem Kazatelna ve Chřibech byla údajně působištěm svatého Metoděje

1. srpen 2018

Zajímavým místem ve Chřibech je bezesporu Kazatelna, na které údajně kázal svatý Metoděj. Nachází se nedaleko hradu Cimburka u Koryčan v okrese Kroměříž ve Zlínském kraji.

A proč vlastně Kazatelna? „Historické prameny uvádějí, že tam kdysi kázal svatý Metoděj. Bylo to vhodně místo na promlouvání k lidu, je to vysoký pískovcový kámen, pod kterým se rozprostírá údolí,“ říká Pavla Večeřová, vedoucí Kulturního centra Buchlovice.

K místu se samozřejmě váže i pověst. Lidé si mezi sebou říkali, že v Buchlovských lesích se vyskytují černokněžníci. „Když Metodějův nástupce začal pronásledovat staroslověnské kněze, tak oni se ukryly právě do Buchlovských lesů a nosili černé pláště,“ dodává Večeřová.

Skála Kazatelna vznikla zřejmě v době ledové, zhruba před deseti tisíci lety. Patří mezi největší chřibské skalní útvary z té doby. Její vrchol zdobí dvouramenný kříž z roku 1972. Je odsud vidět do údolí Kyjovky, na hrad Cimburk a část Koryčanské přehrady. Je to nádherné údolí s buky. A i když hrad Buchlov odsud neuvidíte, určitě stojí za to vydat se z Koryčan dvoukilometrovou trasu pěšky na Kazatelnu a užít si Chřiby i z jiného pohledu.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio