Skácel bude ze Špilberku hledět na Staré Brno

Obří hlavu slavného básníka budou tvořit duté nerezové trubky, kolemjdoucí tak budou moci pohlédnout na Brno básníkovýma očima.

Směrem ke Starému Brnu a pak dál na jih Moravy a na Pálavu bude už za pár měsíců vyhlížet dva metry vysoká hlava básníka Jana Skácela.

Sochař Jiří Sobotka, který se svým netradičním návrhem zvítězil ve výběrovém řízení města Brna, v těchto dnech zaměřoval místo, kde bude socha vytvořená z nerezových trubek, za několik měsíců stát.

„Výška podstavce bude asi 45 centimetrů, aby mohl sloužit k usednutí. Samotná hlava pak bude asi ve výšce dva metra deset, aby jí dospělý člověk pohlédl z očí do očí,“ popisuje umělec, jak bude jeho dílo vypadat.

Hlavu slavného brněnského básníka budou tvořit tisíce bezešvých nerezových trubek, jejichž konce vymodelují Skácelovu tvář.

Portrét Jana Skácela v ateliéru Jiří Sobotky.

Ve svém ateliéru však zatím Sobota pracuje hlavně s hlínou. „Snažím se dostat jeho fyziognomii co nejvíc do rukou. Sice se může stát, že to nemá smysl, když bude nakonec jeho podoba sestavena ze struktury těch trubek, ale já věřím, že to svůj význam má,“ vysvětluje Jiří Sobotka.

Dodává, že ač se chystá použít netradiční materiál, základem pro vytvoření konečného díla bude sádrová forma básníkovy hlavy.

Každá ze čtyř stran podstavce pod obří hlavou ponese jeden pojem důležitý pro Skácelovu tvorbu. Jedna ze stran ponese nápis „ticho“, další pak „dětství“, „krajina“ a „smrt“.

Model sochy ve velikosti 1:5
autoři: gaj , ska
Spustit audio