Síť na něj nestačí. Pětimetrová socha kapra bude dominantou kruhového objezdu v Pohořelicích

2. listopad 2020

Zatímco na jihomoravských rybnících teď mají rybáři plné ruce práce s výlovem kaprů, na jednu konkrétní rybu by jim síť nestačila. Měří přes pět metrů, je z nerezu a vzniká v ohnivé výhni pod údery kladiv. Až bude hotová, ozdobí nový kruhový objezd v Pohořelicích. Velké soše kapra ve své dílně v Přibicích vdechuje život umělecký kovář Pavel Valášek.

„Rybář nejsem, tohle je moje první ryba. Koupil jsem si v rybníkářství živého kapra a přeměřil, vyfotil a to byla má předloha. Potom jsme si ho snědli k večeři,“ ukazuje Valášek na rozpracovaný výtvor, který stojí na dvoře za jeho dílnou. Dovnitř by se nevešel. Jde zatím o největší dílo, na kterém pracoval.

Kapr a jeho nerezové kosti trochu připomíná dětskou prolézačku ze sídlišť, zeměkouli z trubek. „Vážit to bude asi tři a půl tuny. Nad délku má zhruba pět a půl metru, na šířku dva metry a na výšku dva metry šedesát,“ vypočítává kovář.

Jak bude vypadat?

Kapří hlava je z velkého bloku kamene. „Je to něco jako pískovec, který jsem si sám opracoval. Dovezl jsem si ho z Lulče,“ říká Valášek a dívá se směrem ke kamenné hlavě, na které už je připevněná nerezová tlama a vyhloubené jamky pro oči. „Fousky tam určitě budou taky. A taky nozdry i oči. Zatím je mám nachystané v dílně,“ dodává kovář.

Skrz tělo kapra jde vidět. Šupiny celé jeho tělo záměrně nepokryjí. „Šupiny z kamene budou jenom v horní části podél hřbetu. A bude to záměrně průhledné, aby to dělalo zajímavé efekty na zeleň, která bude za kaprem, až bude kapr v noci nasvícený,“ doplňuje Valášek.

Kapr z loga

Na kapra, kterému chybí ještě ploutve, spokojeně kouká Roman Osička, ředitel Rybníkářství Pohořelice, které chová kapry s evropskou ochrannou známkou. „My jsme s panem Valáškem komunikovali už předtím, že pokud to má prezentovat pohořelického kapra, tak to musí víceméně nějak kopírovat kapra, kterého máme v našem logu. A dá se říci, že ho vystihl velmi přesně,“ pochvaluje si Osička a připomíná, že kapr v logu jeho firmy kříženec pohořelického lysce a dalších kaprů, které chovají.

Ozdoba kruháče

Kapr ozdobí nový kruhový objezd, který teď staví dělníci v Pohořelicích. Nebude stát uprostřed kruhu, ale na straně. „V rámci té okružní křižovatky bychom ho umisťovali tak, že když řidič pojede po té křižovatce, tak bude kapra míjet od hlavy až po ocas. Ocas půjde směrem na Vídeňskou ulici a na Znojemskou ulici půjde hlava,“ upřesňuje starosta města Miroslav Novák z ODS.

Kapr má být v Pohořelicích na nové křižovatce umístěný nejpozději do Štědrého dne. O náklady skoro tři čtvrtě milionu korun na jeho vznik se podělí město a místní rybníkářství. Odhalení kapra má být překvapení. I proto je zatím zakázané nerezový výtvor fotit.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související