Širší hospicovou péči slibuje olomoucké hejtmanství. Speciální oddělení připojí ke stávajícím nemocnicím

28. červen 2017

Patnáct nových hospicových lůžek přibyde příští rok v Olomouckém kraji. Vedle zařízení na Svatém Kopečku stejné služby nabídne i prostějovská nemocnice. Postupem času chce kraj prohloubit vedle lůžkové péče i mobilní.

Tu komplexně nabízí jen jedno zařízení a jeho pracovníci dojíždějí jen do 40 kilometrů od Olomouce.

„Babička byla v nemocnici, a když jsme se dozvěděli, že může zemřít kdykoliv a prosila nás, že nechce umírat v nemocnici, tak jsme se rozhodli, že podepíšeme revers a odvezeme si babičku domů,“ říká pan Zdeněk, který se najednou dostal do situace, kdy se musel zajímat o to, jak funguje hospic a jestli může své babičce splnit přání.

A právě systém hospicové péče čeká v Olomouckém kraji podle hejtmana za ANO Ladislava Oklešťka změna. Postupně bude přibývat lůžek, a to v nemocnicích.

„V nejbližší době by měla být začátkem příštího roku zahájena činnost hospicové péče v Prostějově, kde bude možnost poskytnout až patnáct lůžek pro pacienty, k tomu pět lůžek pro rodinné příslušníky, včetně zázemí,“ říká Okleštěk.

Momentálně funguje pro celý kraj jeden lůžkový hospic. Je na Svatém Kopečku v Olomouci a aktuálně ještě může podle svého ředitele Jiřího Borika přijmout další pacienty: „Kapacita je třicet lůžek. Pokud vím, tak za rok neuspokojíme kolem dvaceti klientů.“

Pokud místo v hospicu není, můžou lidé využít i mobilní služby. Díky nim člověk umírá doma, což podle průzkumů veřejného mínění chce přes 80 procent Čechů. Olomoucký mobilní hospic Nejste sami pod vedením Kateřina Tiché pomohl i rodině pana Zdeňka - nejen s lékařskou péčí o babičku.

„Zajišťujeme komplexní péči o pacienta. To znamená doprovodné sociální, psychologické a duchovní poradenství. Nestaráme se primárně jen o toho nemocného, ale staráme se i o jeho blízké. Podporujeme je v tom, že dělají to nejlepší, co mohou,“ říká Tichá.

Hejtmanství plánuje v budoucnu rozšířit vedle lůžkových hospiců i ty mobilní.

autor: ahe
Spustit audio