Šimpanzi díky nadšencům baví děti, ty zase zbavují opice stereotypu

Mateřská škola v sousedství Brna dostala na návštěvu tři šimpanze ze zoo v Brně. Ti se bez návštěvníků ve výběhu mohou nudit. Propojení dětí a opic ale zůstává jen virtuální.

Na začátku byl nápad. Dva nadšenci z Brna se poslední dva týdny zkouší rozptýlit zvířata v zavřených zoologických zahradách.

A proto zařídili také netradiční videopřenos. Děti z mateřské školy v Opatovicích u Rajhradu mohly na velké obrazovce vidět dění v opičím výběhu. A naopak primátům dataprojektor na obří plátno promítal po dva týdny záběry ze třídy. I se zvukem.

Virtuální banány šimpanze nezaujaly

„My jim ukazujeme banány a oni se jich nedotknou!“ hlásí vesele jedno z dětí v opatovické mateřské škole. „Někdy opice kývaly hlavou,“ dodává další holčička.

Děti chvílemi sledují dění ve výběhu - a jindy kameru a obrazovku vůbec neberou na vědomí.

„Když tu máme kuchyňku a plastové jídlo a ukazovali jsme jim to, taky si donesli vlastní mrkve a začali je jíst,“ přibližuje dálkovou zábavu s trojicí šimpanzů ředitelka školky Eva Rožnovská Ševčíková.

Největší zájem měla nejmladší samička

Zájem na opičí straně byl v prvním období trošku menší, než iniciátoři čekali. Což je prý dáno i věkem šimpanzů.

Se zapojením do akce museli souhlasit i rodiče dětí.

„Už je to stará skupina. Nejstarší samička Gina, tak té je asi 48, to už je babička. Fáben má přes čtyřicet a nejmladší je Maryška. Ta se občas přišla na děti podívat, tak byla nejaktivnější,“ vysvětluje chovatelka z brněnské zoo Mariana Hubíková.

Zvířata v zoologických zahradách, které jsou kvůli koronavirovým opatřením zavřené, si přesto všímají, že kolem výběhů chybějí návštěvníci. A mohou bez nich upadat do stereotypu.

Právě to byla inspirace pro autory projektu, Pavla Cupáka a Petra Vídeňského.

Po Brně přijde na řadu Dvůr Králové

„Pavla inspirovaly zprávy z televize, že se občas zvířata v zoo nudí,“ svěřil se Českému rozhlasu Brno jeden z iniciátorů projektu. On byl zase ten, který navrhl umístění protější stanice do živé mateřské školy.

Ke spojení využili techniku, která jim jinak slouží pro pořádání kulturních akcí. V brněnské zoo si tak testují systém, který chtějí naplno využít jinde.

Teď ještě vyzkoušejí vyměnit skupinu opic za početnější. Nové spojení povede do školky ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem. Tam plátno vztyčí před výběhem sedmi mladších šimpanzů.

autoři: Tomáš Kremr , Miloš Šenkýř | zdroj: Český rozhlas Brno
Spustit audio

Související