Simona Nyitrayová: Vítr ze slatin

4. září 2018

V původní rozhlasové hře Vítr ze slatin si stárnoucí Arthur Bell Nicholls zpětně připomíná dobu, kdy prožíval krátké, ale harmonické manželství se Charlottou Brontëovou. Slavná spisovatelka je v příběhu Simony Nyitrayové představena jako vtipná a veselá žena, která navzdory svému talentu, velké píli a radosti z obyčejného rodinného života musí bojovat nejen se zákeřnou chorobou, ale také s přespříliš milujícím otcem. Poslouchejte on-line do 10. září 2018.

Několik až příliš zvědavých otázek irského novináře přiměje Arthura Bella Nichollse k tomu, aby zasedl k psacímu stolu a pokusil se k nim vyjádřit. Je rok 1879 a on se musí vrátit zpět v čase, do dob, kdy prožíval nejšťastnější část svého života na malé faře v Yorkshiru. Vzpomínky kdejakého stárnoucího vikáře by málokterého žurnalistu sotva zajímaly. Jenže vikář Nicholls býval kurátorem na faře jistého Patrika Brontëho a pobýval ve společnosti jeho nadaných dcer. A dokonce se do této rodiny přiženil. Shodou okolností se stal manželem jedné z nejslavnějších britských romanopiskyň – Charlotty Brontëové.

Šedesátiletý Nicholls je nucen po letech zavzpomínat, jak usiloval o ruku této neobyčejné ženy, kterou nebylo snadné získat. Nejen proto, že vzbudit zájem vzdělané, chytré, talentované a půvabné spisovatelky bylo obtížné, ale také proto, že si její otec nepřál, aby se provdala. Znovu si připomíná rok 1854, kdy na faře v Haworthu nechtěně vyvolal konflikt s Patrikem Brontëm. Jakoby znovu prožíval spor mezi dcerou a otcem, ale také období opětované lásky, jíž nebylo dopřáno dlouhého života.

Logo

V rozhlasovém dramatu vytvořila autorka na základě skutečných životopisných údajů fiktivní příběh několika lidí, které spojuje pobyt na nehostinném místě stejně intenzivně jako fakt, že, kvůli častým úmrtím v rodině, zůstali vzájemně jeden druhému. Osobnost známé literátky je zde záměrně představována z pozice manžela a otce, kteří ji bezmezně, ale každý jinak, milovali. Díky tomu není Charlotta Brontëová nikterak mytizovaná, sledujeme ji jakožto výjimečnou ženu, ale s běžnými touhami a problémy.

Autorka dramatického debutu Simona Nyitrayová (1987) se v Českém rozhlase představila jako režisérka mikrohříčky Čistej vzduch. Narodila se na Slovensku. Na Vysoké škole múzických umení v Bratislave a na Janáčkově akademii múzických umění v Brně vystudovala divadelní režii a dramaturgii. Jako režisérka a dramatizátorka spolupracovala např. s Těšínským divadlem, Divadlem Polárka, studiem Marta a ostravským studiem Českého rozhlasu. Kromě toho překládá z angličtiny a věnuje se práci s dětmi a dramaterapii s mentálně postiženými. Pro rozhlas dále napsala mikrokomedii Alfréd a Božena (2016) a pohádku Slávek a drak (2017).

Osoby a obsazení: Charlotta Brontëová (Sylva Vespalcová), Arthur Nicholls (Pavel Vacek), Arthur Nicholls starší (Ladislav Kolář), Patrick Brontë, otec Charlotty (Pavel Zatloukal), Tabby, hospodyně u Brontëových (Eva Jelínková)

Dramaturgie: Hana Hložková
Režie: Simona Nyitrayová
Hudba: Alexandra Cihanská Machová
Zvukový mistr: Michal Zelinka

Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2015.

autor: Hana Hložková
Spustit audio