Silničáři začali vyvlastňovat pozemky u Napajedel na Zlínsku určené ke stavbě dalšího úseku dálnice D55

22. červen 2022 14:24

Přípravy stavby mostu přes řeku Moravu v Napajedlích na Zlínsku se blíží ke konci. Silničáři mají už vykoupeno 90 procent pozemků a začali také s vyvlastňováním.

Silničáři začali s vyvlastňováním pozemků v katastru Napajedel, které potřebují k stavbě mostu přes řeku Moravu v rámci výstavby dálnice D55. Jelikož se jedná o ornou půdu, je vlastníků pozemků několik. Jsou to fyzické osoby i společnosti.

Jak dlouho to aktuální vyvlastňovací řízení bude trvat, zatím silničáři neví. Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíkové to mohou být měsíce nebo klidně i rok. Nicméně silničáři předpokládají, že začnou stavět už na konci letošního roku. Stavební povolení získali totiž už před dvanácti měsíci.

Stavbu mohou zahájit i v případě, že nemají všechny pozemky ve svém vlastnictví. Podle Lucie Trubelíkové by k dnešnímu dni měli mít vykoupeno asi 90 procent pozemků. Nyní řeší převod další půdy ze státních organizací a z majetku města Napajedla. A kromě toho zahájili také zmíněné vyvlastňovací řízení. 

Jak důležitou částí dálnice D55 je plánovaný most přes Moravu?

Ačkoli půjde pouze o půlkilometrový úsek dálnice, jde o jeho významnou část. Podle silničářů má totiž spolu s dalšími stavebními objekty zajistit lepší plynulost a bezpečnost na silnicích. Na vybudování bude potřeba 1700 tun oceli. Předpokládaná cena je necelých 600 mil. Kč bez DPH.  

Most bude navazovat na stavbu JV obchvatu Otrokovic. V lokalitě budou vybudovány také protihlukové stěny, čímž by mělo dojít k dostatečné ochraně lidí z Napajedel před hlukem z dálnice. Ta povede v těsné blízkosti současné silnice I/55.

Na stavbu mostu pak v dalších letech naváže sedm a půl kilometrů dlouhý úsek mezi Napajedly a Babicemi, který spojí obchvat Otrokovic s právě budovanou částí Babice- Staré Město. 

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související