Silničáři v Brně uzavřeli most přes Žabovřeskou ulici, opravy potrvají pět měsíců

Cestování autem po městském okruhu Brna bude ještě komplikovanější než doteď. Silničáři v sobotu ráno uzavřeli most přes Žabovřeskou ulici. Pět měsíců bude komplikované hlavně cestování mezi Bystrcí a centrem města a řidiči budou muset využít objížďky.

Objízdné trasy se liší podle váhy aut. Vozy pod 6,5 tuny pojedou ve směru od Pisárek dál Žabovřeskou ulicí ke Královopolským tunelům. Místo do tunelu ale pojedou ke kruhovému objezdu v Hradecké ulici, na něm se otočí a zamíří zpět Žabovřeskou k odbočení do Bystrce. Pokračuje šéf brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala. „Předpokládáme, že část provozu bude jezdit po Veslařské. Bude se jezdit Čechovou ulicí a také Královopolskou, dominantní provoz zůstane na Žabovřeské. Dopravní omezení se dotknou provozu, který je ve směru centrum – Bystrc a opačně.“

V opačném směru od Bystrce navržená objížďka začíná u komínské vozovny. Auta se vydají přes Veslařskou ulici dál po Čechově směrem do Komína a potom po Štursově ulici a po Královopolské do centra města, anebo přes Bráfovu na Žabovřeskou, odkud sjedou ke Královopolským tunelům. Průjezdná zůstane pouze silnice od Bystrce do Pisárek vedle mostu po Kníničské a Žabovřeské ulici.

Trasa pro těžká nákladní auta

Objížďka pro vozy vážící víc než 6,5 tuny je delší a vede přes Bystrc po Staré dálnici do Kohoutovic a Pisárek. Silničáři připouští, že uzavírka mostu způsobí zejména v prvních dnech dopravní komplikace. Po okruhu v Žabovřeské ulici ostatně podle posledního sčítání dopravy z roku 2016 projede denně přes čtyřicet tisíc aut.

Dostavba městského okruhu

Silničáři most opravují kvůli dostavbě velkého městského okruhu. Práce začaly už loni, toto je ale první velké omezení. Silničáři musí části mostu opravit, zároveň ho mírně zvednout nad Žabovřeskou ulici, a k tomu postavit protihlukové stěny. Kvůli technické náročnosti nebylo možné most uzavřít po půlkách a zachovat na něm alespoň částečný provoz. Rekonstrukce a tím pádem i uzavírka by měla trvat do konce srpna.

Z důvodu stavebních prací bude zastávka Štursova (linky 30, 36, 67, 84, N89, N92, N93) ve směru do centra města zrušena od 30. března 2019 pravděpodobně do 31. 8. 2019.

Cestující mohou využít ostatní zastávky v okolí - Podveská, Hlavní, Vrázova nebo Rosického náměstí.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio