Šestice cyklistů se vydává na pouť po stopách Cyrila a Metoděje

26. červenec 2013

Na cestu dlouhou tři tisíce kilometrů se dnes vydává šestice odvážných cyklistů. Expedice s názvem Cesta k písmu projede celou trasu, kudy se na Velkou Moravu před 1150 lety dostala hlaholice Cyrila a Metoděje.

Skupina cyklistů vyjíždí v 10 hodin od kaple v Oslnovicích na Znojemsku. Před nimi je měsíc putování a denní dávka 160 kilometrů.

„Je to krásná cesta, která vedla slovanské národy k písmu. První část povede po stopách vyslanců knížete Rastislava, který vyslal své posly k byzantskému císaři, aby mu poslali učitele, kteří naučí a vysvětlí křesťanskou víru a přiblíží národ k tomu, aby tomu věřil a rozuměl,“ popisuje hlavní organizátor Pavel Voříšek.

Od istanbulského chrámu Hagia Sofia se už cyklisté vydají skutečně po stopách věrozvěstů. „Další část už bude po stopách Cyrila a Metoděje. Bude kopírovat jejich nejpravděpodobnější cestu, která vedla k nám na Velkou Moravu. Povede přes Soluň do Benátek a potom po jantarové stezce k nám na Velehrad,“ dodává.

Aby byla cesta nezapomenutelná, mají poutníci několik filmařských záměrů. „Po cestě jednak budeme točit celý dokument, který by měl mít stopáž celovečerního dokumentu. Bude to dokument o cyklistech a spojitost s Cyrilem a Metodějem, v podstatě srovnání, jak tehdy šli a jaká je ta možnost dneska, jak se změnila ta kulturní stránka. A po cestě bude možnost sledovat cyklisty, vývoj toho dokumentu, sledovat cestu a všechno jako videoreportáže nebo blogové příspěvky,“ vysvětluje režisér a kameraman Pavel Mašek.

Vedoucí výpravy Pavel Voříšek má za sebou poutí už více - mimo jiné do Santiaga de Compostela. Každá velká pouť je podle něho hlavně o osobní změně.

„Tak to beru i já a právě pouť je jedna velká nejistota. Vy nevíte, jestli bude někdy pršet, nebo budete mít kde spát. Samozřejmě je to o důvěře, že to dopadne dobře. Vyrážíte do velké nejistoty. Nevíme, jestli bude pršet, nebo bude svítit sluníčko. Z cest, které jsem už najezdil, je zkušenost taková, že může třeba i půl cesty pršet. Takže to je nejistota. Pouť je nejistota,“ uzavírá.

Ze Znojma až k rakouským hranicím výpravu doprovodí i celá řada dalších příznivců. Potom už budou tisíce kilometrů jen na skupině odvážlivců.

Konstantin (Cyril) a Metoděj
autoři: sib , jel
Spustit audio