Sestavte si domácí bylinkovou lékárnu podle Jiřího Rotha

24. červen 2018

Nejen léky z lékárny mohou pomoci v období nachlazení a při menších poraněních. V naší domácí lékárničce by neměly chybět ani bylinky. „To znamená: jitrocel, sušené květy divizny, lišejník: pukléřka islandská. Ty jsou dobrými bylinkami při nachlazení,“ radí mykolog a bylinkář Jiří Roth z Chomutova.

„Dále by neměl chybět květ měsíčku lékařského, lopuchová mast a kostivalová mast na revmatické problémy,“ pokračuje Jiří Roth. Podle něj bychom bylinky měli používat při začínajících problémech. Pokud je stav kritičtější, neměli bychom už návštěvu lékaře odkládat.

Jestliže se rozhodneme zařadit bylinky do své lékárny, rozhodně bychom si měli vybrat i vhodné místo pro sběr. Bylinkář doporučuje čistá místa, jako jsou louky a lesy. Také radí sbírat rostliny do igelitového sáčku, vytvoří si v něm své mikroklima a neuvadnou nám: „Doma rostliny bezprostředně rozložíme na papír, nebo je můžeme nastříhat nůžkami na menší kousky, aby se lépe usušily,“ doporučuje Jiří Roth.

Po sběru musíme bylinky usušit. Máme dvě možnosti: buď svážeme rostliny do kytice a necháme je vyvěšené usušit, nebo je nastříháme na menší kousky, usušíme je na papíru a poté je dáme do sklenice a na tmavé místo. Spotřebujeme tak na výluh nejen květy, ale i zbytek rostlin.

Existuje mnoho bylinek, které nám pomáhají na specifické potíže. Jsou ale i rostliny, které mají všestranné použití. Jednou z nich je třezalka: „Ta pomáhá jak při ženských potížích, tak i jako dezinfekce. Má opravdu velké uplatnění. Proto by neměla chybět v žádné domácí lékárně,“ dodává Jiří Roth.

 

autoři: Renáta Filipi , Kateřina Klabzubová
Spustit audio