Sérii Léto s Jihočeským divadlem navštívilo za srpen a v září 2 808 lidí, je to 70 procent z možné kapacity, která byla 4014 míst

23. září 2020 09:05

Jihočeské divadlo nabídlo v rámci série za 50 dní 25 představení na šesti místech kraje. Tržby dosáhly zhruba 600 tisíc korun. Jak sdělil ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek, letní série byla náhradním programem za sezonu před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově, kterou scéna kvůli koronavirovým omezením zrušila.

O prázdninách a v září se hrálo na nádvořích zámků Blatná, Červená Lhota, Nové Hrady a Ohrada, dále v Českých Budějovicích. Stoprocentní návštěvnost měla opera Prodaná nevěsta v Chřešťovicích na Písecku. Hrály se dětské tituly, komedie, opery, součástí byl večer s písněmi Osvobozeného divadla. Jen jedno představení muselo divadlo kvůli špatnému počasí zrušit.

„Vzhledem k situaci, že to bylo připravené na poslední chvíli za koronavirové situace, jsem s tím (s návštěvností) spokojený," doplnil Lukáš Průdek.

Krumlovskou točnu začalo divadlo opravovat v červnu. Rekonstrukce potrvá do března 2021, bude stát asi 24 milionů korun. Dělníci opraví kovovou konstrukci a elektroinstalaci, které jsou podle Průdka v kritickém stavu.

Točna v Krumlově přináší Jihočeskému divadlu čtyři pětiny všech tržeb, které byly loni dohromady 55 milionů korun.

V roce 2019 přijelo na otáčivé hlediště přes 58 tisíc diváků, tržby z prodeje vstupenek byly 43,3 milionu korun.

Příští rok tam uvede divadlo šest inscenací. Premiéry her Da Vinci a Muž dvojhvězdy a reprízy muzikálu Divotvorný hrnec, baletu Šípková Růženka a her Pes baskervillský a Ztracený svět. Vstupenky začne prodávat 1. října.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: ČTK
Spustit audio