Seriál: Danuše Kšicová - Cesta Jana Nerudy do Svaté země, díl 4. Athény

10. červenec 2014

Od 21. června až do konce července můžete v Zelném rynku poslouchat seriál o cestě Jana Nerudy do Svaté země. Z textů brněnské rusistky prof. Danuše Kšicové jej pro rozhlas upravil Ludvík Němec.

"Při městech na Východě platí neuprositelné pravidlo: Líbí-li se ti město zvenčí, nechoď dovnitř, a jsi-li uvnitř, nechoď nejvnitřněj."

Tato základní rada se prolíná všemi texty Jana Nerudy, jež napsal o své dlouhé cestě z Čech až do Svaté země roku 1870. Sám se vlastní radou samozřejmě neřídil, jako novinář nemohl a jako básník ani nesměl – a tak v jeho „Obrazech z ciziny“ necítíme jen vůni koření na bazarech, ale i jiné pachy v temných uličkách, nevidíme jen krasavice z Tisíce a jedné noci, ale i bídné tvory, kteří by se jindy než v noci do ulic neodvážili. To vše reflektuje Neruda bez okouzlení, ale také bez odsuzování, se znalostí dějin a sociálním cítěním spisovatele. A často i s humorem, který si nezadá s tím orientálním.

Bělehrad, Bukurešť, Istanbul, Athény, Jeruzalém, Káhira. To jsou města, jež i dnes patří mezi nejvyhledávanější turistické destinace. I proto připravila na letošní prázdniny profesorka Danuše Kšicová seriál z Nerudových textů, připomínajících ručně kolorované pohlednice: barvy se od těch dob možná trochu změnily, ale základní obrysy zůstávají stejné. Snad že ty obrázky byly exponovány přes filtr soucitu: ne aby něco zastřel, ale naopak zvýraznil…

"Soucit – a s kým? S tou velkou, divnou, záhadnou historií lidstva, s tím pracujícím, nadšeným, vždy znovu mrskaným, vždy znovu vítězícím duchem lidským!"

Spustit audio