Senátní volby přinesly na jihu Moravy vítězství s přehledem i boj do poslední chvíle

Česká republika má nové senátory. Někde bylo jasný rozdíl od začátku, jinde výsledek změnily poslední minuty. Za jih Moravy se do Senátu vracejí tři senátoři, stejně je jich nových.

Jasným vítězem senátních voleb na jihu Moravy jsou strany koalice Spolu. Naopak neuspělo hnutí ANO, které mělo své zástupce ve všech šesti obvodech, kde se v regionu volby konaly. Účast se ve všech jihomoravských obvodech pohybovala nad republikovým průměrem 19,4 procenta, mimořádně vysoká byla na Jihlavsku.

Podrobnosti včetně seznamů zvolených senátorů lze získat rozkliknutím navazujícího odkazu, který ukazuje údaje o brněnském obvodu 58. Lze v něm zobrazit kterýkoli obvod, kde se volby konaly.

Obvod 49 (Blansko): Jaromíra Vítková (KDU-ČSL)

Dosavadní senátorka Jaromíra Vítková (KDU-ČSL, za Spolu) získala více než 65 procent hlasů a porazila Antonína Žirovnického za ANO. Volební účast v obvodu, který zahrnuje i část okresu Brno-venkov v okolí Kuřimi a Tišnova, byla 20,3 procenta. Mimochodem, z tohoto obvodu pochází i nejdéle sčítaný okrsek, kterým byla obec Němčice. Hlasy z ní do systému přibyly v 16.15, takže tyto volby o několik minut zlomily rekord těch nejrychleji sečtených řádných voleb (2 hodiny 18 minut při 2. kole voleb do Senátu v roce 2014).

Obvod 52 (Jihlava): Miloš Vystrčil (ODS)

Nejzápadnější volební obvod na Moravě zaznamenal především rekordní voličskou účast, 38,7 procenta. To je téměř dvojnásobek republikového průměru. Vítězem se stal díky šedesáti procentům získaných hlasů dosavadní senátor Miloš Vystrčil z ODS (za Spolu), porazil Janu Nagyovou (ANO). Vystrčil tak pravděpodobně bude nadále předsedou Senátu.

Tomáš Töpfer

Obvod 55 (Brno): Tomáš Töpfer (za ODS)

V brněnském obvodu 55, který zahrnuje i část okresu Brno-venkov, zvítězil herec Tomáš Töpfer (navržený jako nestraník ODS, za SPOLU). Senátorem se stane podruhé, v letech 2006 až 2012 jím byl za Prahu 4. Výsledkem 52,8 % porazil Bořka Semráda za ANO. Semrád konstatoval, že výsledek uznává. Na soud se pravděpodobně neobrátí, přestože další neúspěšní kandidáti v obvodu kritizovali, že i v době kampaně vysílala Česká televize seriál, v němž Töpfer účinkoval. Volební účast v obvodu byla 20,8 procenta. Dosavadní senátor Jan Žaloudík (ČSSD) již nekandidoval.

Obvod 58 (Brno): Jiří Dušek (za ODS)

Jasným vítězem v brněnském obvodu 58 je dosavadní senátor a ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek, kterého jako nestraníka navrhla ODS na společné kandidátce s dalšími politickými uskupeními. Získal bezmála 63 procent hlasů a porazil bývalého brněnského primátora Petra Vokřála (nestraník za ANO). Volební účast byla 20 procent. Pro zajímavost, oba kandidáty dělí více než čtyři tisíce hlasů.

Obvod 76 (Kroměříž): Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé)

Vítězkou ženského duelu v obvodu Kroměříž (který zasahuje i část okresu Vyškov) je právnička Jana Zwyrtek Hamplová (kandidovala za Nezávislé). Ta těsně porazila Lucii Pluhařovou (ANO). Získala 50,7 procenta hlasů. V reálných číslech bylo jméno Hamplové v 9031 obálkách a jméno Pluhařové v 8798 obálkách. Volební účast byla 19,5 procenta voličů. Dosavadní senátorka Šárka Jelínková (KDU-ČSL) neprošla do druhého kola voleb.

Obvod 79 (Hodonín): Eva Rajchmanová (KDU-ČSL)

Další ženský souboj byl dramatický do posledních minut voleb. Ještě krátce před započtením hlasů z posledních okrsků vedla Ladislava Brančíková (za ANO), pak se ale výsledek zlomil a zvítězila starostka Dolních Bojanovic Eva Rajchmanová z KDU-ČSL, která zastupuje koalici Spolu. Získala 51,6 procenta hlasů, několik posledních okrsků změnilo poměr tak, že rozdíl mezi kandidátkami byl 728 hlasů. Volební účast byla nadprůměrná 21,9 procenta. Dosavadní lidovecká senátorka (a současná ministryně životního prostředí) Anna Hubáčková už nekandidovala.

Celorepublikově senátní volby vyhrála ODS před KDU-ČSL a ANO. Občanští demokraté získali osm mandátů z 27. ANO získalo tři senátory a bude mít celkem pět senátorů potřebných k založení vlastního stranického klubu.

Statistické zajímavosti ze senátních voleb v České republice

Do senátorských lavic voliči vyslali 18 mužů a 9 žen. Průměrný věk nově zvolených senátorů a senátorek je 59 let. Dvěma nejstarším je 74 let, nejmladšímu 41 let.

Ve druhém kole senátních voleb přišli voliči do volebních místností ve 24 senátních obvodech. Již v prvním kole byli zvoleni senátoři v obvodech Ústí nad Orlicí, Bruntál a Praha 6.

Zatímco v prvním kole (spojeném s komunálními volbami) přišlo k senátním volbám 42,7 % voličů, ve druhém kole volby to bylo 19,4 %.

Nejmenší počet hlasů potřebných k zisku senátorského mandátu byl 5 924 na Karlovarsku.

V pondělí ráno výsledky projedná Státní volební komise. Po jejich schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů, což otevře možnost jejich případného napadení u správních soudů.

Zdroj: ČSÚ

Spustit audio

Související