Selský bigoš, Rybí filé zapečené s křenem a Zastřená vejce (vše bezlepkové)

Selský bigoš (bezlepkový)
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia 7.února 2006)
brambory, kysané zelí, maso, cibule, česnek, kmín, sůl a sádlo nebo olej

Postup: plech vymastíte sádlem nebo olejem a dno pokladete na kolečka nakrájenými oloupanými brambory, osolíte. Na brambory dáte vrstvu kysaného zelí ( asi 0,7 l ). A teď přijde na řadu maso, pokud máte zbytky jakéhokoliv pečeného masa, nakrájíte na kousky a i se šťávou a výpečky dáte prohřát, přidáte hodně česneku a pak dáte směs na zelí tak, aby maso bylo rozděleno rovnoměrně po celé ploše plechu. Poslední vrstvou jsou opět brambory, osolíte, pokmínujete a dáte péct do trouby. Až jsou brambory upečené dozlatova, je hotovo. Doba pečení je přibližně jedna hodina.
Pokud budete jídlo připravovat ze syrového masa, nejprve nechte zesklovatět cibuli, pak přidejte maso a opečte ze všech stran, můžete přidat i hřiby a dále postupujete stejně jak je uvedeno v první variantě.

Tip: asi deset minut před koncem posypte strouhaným sýrem a nechejte dopéct.

Rybí filé zapečené křenem (bezlepkové)
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia 21.února 2006)
750 g rybího filé, 30 g oleje, 2 vejce, sůl, 50 g strouhaného čerstvého křenu

Filé rozdělíme na 5 stejných porcí a dáme do pekáče s olejem. Osolíme a v dobře vyhřáté troubě upečeme. Před koncem pečení podlijeme rozšlehanými vejci a posypeme strouhaným křenem. Necháme zprudka dopéci a podáváme. Doba úpravy je asi 15 minut.

Zastřená vejce (bezlepková)

Vejce, voda, ocet, sůl

Dáme vařit vodu, kterou osolíme a přidáme asi 0,5 dcl octu. Když se voda začne lehce vlnit (nesmí vařit) vyklepneme celé vejce do naběračky a pomocí ní ho vložíme opatrně do vody. Vidličkou přehrneme bílek přes žloutek a lehce provařujeme asi 4 až 5 minut.
Poznámka: Správně uvařená zastřená vejce jsou na hniličku.

Recept Apetýtu

Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz


FoodLife.cz

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.