Sekačkám na trávu benzin s biosložkou neškodí, pokud ho spotřebujeme hned. Jaká je správná doba skladování?

10. září 2022

Ze zahradních pomocníků asi nejvíce používáme travní sekačky se spalovacími motory. Proto je důležité vědět, jaký benzin do nich patří. Když ji po čase nemůžeme nastartovat, přikládáme to většinou nespolehlivé nebo staré opotřebované technice. Na vině je ale ve více než v 95 % případů benzin. 

„Dnes je nejvíce závad v palivových soustavách. Může za to benzin s biosložkou, která dává těmto strojům nejvíce zabrat. Nové čerstvě zakoupené palivo ihned spotřebované palivovému systému neškodí. Ale většinou kupujeme na zahrady benzin do kanystrů na skoro celou sezónu. Benzin v kanystrech vydrží na 2–3 měsíce, někdy i déle, ale nejznámější výrobci zahradní techniky doporučují používat český benzin skladovaný maximálně do 1 měsíce ve všech návodech k obsluze,“ říká Michal Zbráš z Plzně, který tuto techniku prodává a servisuje.

„Jediná možnost, jak životnost Naruralu 95 prodloužit, je přidání aditiva. Ověřili jsme si, že funguje 3 až 5 měsíců u zakoupeného benzinu. Aditiv je spousta, proto doporučuji před koupí prostudovat návod k použití a také dobu, po kterou stabilizuje v benzinu tzv. biosložky.“

Biosložky ve starém benzinu nadělají paseku

Biosložky obsažené ve starém benzinu jsou dvě. Jedna je sliz, který se vytvoří na vnitřní straně nádrže, následně ucpe celou palivovou soustavu, palivový filtr, sítka v karburátoru a také trysky.

Druhá složka je alkoholová. Ta působí nepříznivě na membrány – ztvrdnou, přestávají vykonávat svojí funkci a také na hadičky. U lacinějších výrobků je dokáže rozežrat a rozpustit. Průměrný kutil by měl při opravě opravdu hodně starostí. Na některá zařízení jsou třeba speciální přípravky a ty stojí hodně peněz. „Na vyčištění zanesených dílů palivové soustavy biosložkou je potřeba ultrazvuková čistička. Pak různé čističe na karburátory a jejich ceny se pohybují kolem 800 Kč. Sice je můžete použít až 30x, ale kolikrát je kutil využije,“ říká servisní technik.

„Zákazníkům u nových výrobků doporučujeme kupovat vysokooktanové benziny Natural 98 a 100oktanový od prémiových značek. Jak jsem bohužel zjistil, i tam biosložky jsou, ale v podstatně menší míře než u Naturalu 95. Navíc jsou v těchto vysokooktanových benzinech i aditiva, která by tento ‚bioproblém‘ měla eliminovat. Ale přidáním dalšího aditiva, pokud počítáte s tím, že budete mít načerpaný benzin v kanystru déle než měsíc, nic nezkazíte.“

A jak je to s péčí o motorové řetězové pily? Poslechněte si v reportáži našeho Hobby magazínu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio