„Sejdeme se pod hodinami na České.“ Ikonické hodiny byste ale teď v centru Brna hledali marně

Nejčastější místo brněnských schůzek je dočasně bez své dominanty. Hodiny na České byste teď hledali marně. Jejich majitel, Církev československá husitská, totiž dala hodiny do dílny na generální opravu.

Pod hodinami na České ulici si lidé dávají sraz za jakéhokoliv počasí. I v dešti tu stojí několik lidí a vyhlíží příjezd nebo příchod kamarádů nebo partnerů. „Samozřejmě jsem si toho všimla, že tu nejsou. Moc jsem nad tím nepřemýšlela, ale asi bych si myslela, že je upravují nebo něco takového,“ říká jedna z čekajících.

Na fotografii hodinář Jan Kopřiva se soškou Adama Čekače

Hodiny zmizely do dílny v Ivanovicích na Hané. „Bude to černá barva, nějak jsme se na té červené neshodli, na těch ozdobách – je to mimo století, prostě ty ozdoby tam nebudou, které byly na boku,“ říká hodinář Jan Kopřiva.

Vyrobeny byly v roce 1992 a od té doby nebyly v servisu. „Nic se na nich neprovádělo,“ říká Jan Kopřiva a ukazuje na rez i původní kovářské ozdoby, které jsou silně zkorodované.

Hodiny, které budou natřené načerno, ozdobí ještě litinový panáček. Ten dostal jméno Adam Čekač a vyrobil ho sochař Václav Sigurson Kostohryz. Když šel před půl rokem kolem hodin, napadlo ho, že na nich něco chybí.

Soška Adama Čekače ozdobí hodiny na České

„Na té špici bude sedět Adam Čekač, je z bronzu a čeká tam na svoji Evu, která ho osvobodí ze současného pseudoráje. Je tam taky kvůli tomu, aby kluci, kteří tam čekají na svoje děvčata, muži na své ženy, nebyli tak opuštění a mohli si popovídat v duchu s čekačem.“

Nápad s figurkou pak spustil celý kolotoč oprav. „Já jsem to navrhl diecézi tak, že veškeré náklady na zhotovení sochy beru na sebe a je pouze žádám, abych tam mohl tu drobnou plastiku umístit,“ uzavírá Kostohryz.

Hodiny se nad Českou nad hlavy lidí čekající na své schůzky vrátí 5. června.

Spustit audio