Segedínský guláš - speciál, Sýrový koláč a bezlepkový Mlsoun
Segedínský guláš - speciál
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia 24.ledna 2006)
1 kg vepřového masa - nejlépe libového bůčku nebo plecka, 4 cibule, 4 stroužky česneku, 1 polévková lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička vegety, sůl, 1 lžíce oleje, čerstvé papriky - 1 zelená, 1 červená, 720 ml kysaného zelí, vývar na podlití, na závarek 2 - 3 lžíce hladké mouky a vodu (lze nahradit kyselou smetanou)
Omyté maso osušíme a nakrájíme na malé kostky. Na pánvi rozehřejeme olej a
maso na něm opékáme 5 - 7 minut, zmírníme oheň, přidáme nakrájenou cibuli, rozsekaný česnek, sůl, vegetu, sladkou i pálivou papriku, zamícháme a podlijeme 1 - 2 dcl vývaru. Dusíme asi 20 minut pod poklicí (zbytečně ji nezvedáme, aby neunikala pára). Pak přidáme k masu překrájené kysané zelí a na úhledné nudličky nakrájené papriky. Zamícháme a je-li potřeba opět trochu podlijeme, dusíme přiklopené poklicí dalších 15 až 20 minut. Var by neměl být příliš prudký. Když je maso měkké, zalijeme guláš závarkem nebo kyselou smetanou, zamícháme, a pokud je třeba, zředíme ještě vývarem. Na mírném ohni necháme ještě asi 5 minut povařit.
Příloha: knedlíky nebo pečivo.
Sýrový koláč
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia 31.ledna 2006)
250 gr listového těsta, 30 gr másla, 2 cibule, 1 velká brambora, 1 lžička
tymiánu nebo majoránky, 2 stroučky česneku, 150 gr měkkého sýra (kozí, ovčí,
brynza...), 3 vejce, 200 ml zakysané smetany
Těsto rozválíme a vyložíme jím pečící formu. Důkladně vmáčkneme i do okrajů
a necháme půl hodiny chladit. Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Na těsto
položíme pečící papír, ten posypeme suchými fazolemi a pečeme 15 minut
(fazole zatíží těsto a tak záskáme vyšší okraje). Pak papír s fazolemi
odstraníme a pečeme ještě pět minut.
V pánvi mezitím rozehřejeme máslo, na kterém opékáme na kolečka nakrájené
brambory a na kolečka nakrájenou cibuli. Osolíme, opepříme, přidáme nadrcený
česnek. Smažíme ještě tři minuty. Pak směs nasypeme na koláč, přidáme sýr a
zalijeme smetanou smíchanou s vejci.
Vložíme do trouby a zapékáme při 170 stupních do zezlátnutí povrchu.
Koláč podáváme teplý s čerstvou zeleninou.
Mlsoun (bezlepkový)
200 g bezlepkové mouky Mantler, 1 dcl oleje, 4 celá vejce, 230 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek do pečiva Dr. Oetker, 50 g nasekaných lískových oříšků, 1 polévková lžíce oříškového krému Nutella, čokoládovou polevu na ozdobu
Celá vejce dobře vyšleháme s moučkovým curem a vanilkovým cukrem do husté pěny. Postupně zašleháme olej a lehce vmícháme bezlepkovou mouku, promíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Nakonec vmícháme lískooříškový krém Nutellu. Nemusí být úplně rozmíchaný. Těsto vlijeme na střední plech, vyložený pečícím papírem. Povrch posypeme nasekanými lískovými oříšky. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 30 minut. Po vychladnutí moučník ozdobně pocákáme čokoládovou polevou.
Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.
Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.